Sezona je uživanja u jelima s roštilja, ali i pripremi raznolikih zalogaja idealnih za druženja na otvorenom. A duša tih jela je, vjerovali ili ne, ovaj umak koji se savršeno spaja s mesom, ribom i pečenim povrćem. Aioli je tipični mediteranski umak kojim se začinjavaju i pečena jaja, školjke, ali i koji se priprema kao dip za svježe rezano povrće kao što su mrkva i celer. Uspoređuju ga s majonezom, ali posebniji je zahvaljujući dodatku češnjaka, senfa i limunova soka. Važan je savjet da tijekom pripreme budete iznimno strpljivi i vješti kako se sastojci ne bi odvojili. Umutite, umočite i zagrizite.

Pomiješajte žumanjak, limunov sok i senf. Pomiješajte maslinovo i suncokretovo ulje pa tu mješavinu lagano dodajte u mješavinu sa žumanjcima, žlicu po žlicu. Smjesu treba miješati pjenjačom tijekom cijelog postupka dodavanja ulja kako bi se povezali svi sastojci. Na kraju umiješajte pastu od češnjaka te začinite soli i paprom. Ako je aioli umak pregust, dodajte kap ili dvije vode. Spremite i posudu, zatvorite i ohladite.

Sastojci

3 protisnuta češnja češnjaka
2 žumanjka od svježih jaja
220 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 žlica soka od limuna
1 žlica dijon senfa
1 žlica svježeg nasjeckanog estragona
sol i papar

Priprema

Ugrijte sve sastojke na sobnu temperaturu. Češnjak pritisnite nožem i pretvorite ga u pastu uz dodatak malo soli. U blenderu izmutite žumanjke s češnjakom pa, bez gašenja aparata, vrlo polako ulijevajte ulje, najprije kao kapljice dok ne nastane gušća smjesa, a zatim u mlazu dok ne dobijete čvrstu majonezu. Ako se ulje počne odvajati, stanite s dodavanjem i miješajte dok se ne poveže. Dodajte senf, estragon, sok od limuna, sol i papar po želji, kratko izmiksajte do glatke teksture pa premjestite u keramičku ili staklenu posudu. Prekrijte plastičnom folijom i držite u hladnjaku do posluživanja.

Pripremite aioli umak
Profimedia Aioli umak odlično se slaže s lignjama ali i lukom prženim na kolutiće