Sladoled od jagoda smatra se jednim od tri klasična okusa sladoleda, uz čokoladu i vaniliju. Uvijek se nalazi među 10 najpopularnijih okusa sladoleda, jako je ukusan i osvježavajuć, idealan za ove ljetne temperature vani. S obzirom da još kratko traje sezona jagoda, zašto ne biste sami napravili svoj sladoled od ovog slatkog voća. Donosimo recept koji ne zahtijeva aparat za izradu sladoleda - sve što vam treba su jagode (i još neki lako nabavljivi sastojci), blender, tava, posuda i zamrzivač. Pogledajte recept u nastavku.

domaci sladoled od jagode recept
Profimedia 

Sastojci:

400g jagoda, uklonjene peteljke
1-2 žličice limunovog soka
Vrhnje za šlag 600 ml
300 ml punomasnog mlijeka
150g bijelog šećera
5 žumanjaka
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Stavite jagode u blender te napravite pire. Dodajte malo limunovog soka, po ukusu, ovisno koliko su jagode slatke. Zatim zagrijte vrhnje i mlijeko u tavi, pazeći da ne prokuhaju. Umutite šećer i žumanjke u posudi minutu ili dvije dok ne postanu blijedo žute boje. Polako ulijte smjesu vrućeg vrhnja u jaja te pomiješajte. Nakon što se sve sjedini, procijedite kroz sito natrag u posudu. Kuhajte na laganoj srednjoj vatri dok se smjesa ne zgusne, samo pazite da ne prekuhate. Kad je dovoljno zgusnuta, smjesu prebacite u posudu, poklopite i stavite da se hladi nekih 10 minuta, a zatim stavite u frižider na još sat vremena.
Nakon sat vremena, umiješajte pire od jagoda i vaniliju u tu ohlađenu kremu. Kušajte i odlučite treba li dodati još limuna ili vanilije.
Dobiveni sladoled stavite u zamrzivač na četiri sata, s tim da svakih sat vremena promiješate smjesu kako biste uklonili kristale leda. Nakon toga je spremno za posluživanje. Sladoled možete čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca.