Počela je 27. Vinistra, vinska izložba s najduljom tradicijom u Hrvatskoj. Traje do nedjelje, 20. lipnja i prvi je put na otvorenome, u uvali Peškera u Poreču, što je organizatorima logistički puno zahtjevnije, no posjetiteljima bi moglo biti puno ugodnije zato što je kušanje vina uz more poseban doživljaj. Izložbi je prethodilo ocjenjivanje vina na kojem je najbolju mladu malvaziju imao Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, a najbolja zrela bila je Malvazija Collina 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle. Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna prvak je u kategoriji svježih terana, u kategoriji zrelih pobijedilo je vino Santa Lucia 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana, a među refoškima najbolji je Capo d'Istria 2013. Vinakoper. Ova vinistarska vinska trica predstavlja tri odlična istarska vina koja se nisu natjecala u posebnim kategorijama da bi mogla ponijeti titulu prvaka, ali su osvojila najviše bodova na ocjenjivanju i velike zlatne medalje.

Zlatne medalje Vinistre 2021.
StoryGourmet Press San Salvatore 2015. Benvenuti (93,67 bodova). Cijena - 231,75 kn

Zlatne medalje Vinistre 2021.
Danilo Dragosavac Braća Albert i Nikola Benvenuti

Sorta je bijeli muškat, a vino nosi naziv vinograda na 400 metara nadmorske visine. Obitelj Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna za njega grožđe bere poprilično kasno, čekaju da se sokovi koncentriraju na trsu, pa ga nekoliko mjeseci prosušuju na vjetru. Nakon fermentacije vino dvije godine odležava u velikim hrastovima bačvama. Ima duboku zlatnu boju, miriše na sušene marelice, med, suho cvijeće i džem od naranče, okus mu je gust i intenzivan, no bez težine i "ljepljive" slatkoće, a iznimno dugo traje. Dovoljno je slatko da ga ni "ozbiljni" kolači neće nadvladati, iako mu zreli sirevi najbolje pristaju. Polubuteljka (0,375 litara) je u Miva Galeriji vina 231,75 kuna.

Zlatne medalje Vinistre 2021.
StoryGourmet Press Muškat žuti 2019. Capo (92,33 boda). Cijena - 220 kn

Zlatne medalje Vinistre 2021.
Danilo Dragosavac Elvis Visintin iz vinarije Capo i Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre

Ovaj je muškat žuti, druga je to sorta, ali podjednako lijepo miriše i od nje se također mogu raditi iznimno slatka vina koja imaju dovoljno finih kiselina pa okus nije ljepljiv nego svjež. Berba je bila sedam dana nakon uobičajenog roka, zato što je trebalo "oteti" grožđe pčelama, stršenima, pticama i ostalim stvorenjima koja vole muškat. Potom se dva mjeseca prosušivalo u kašetama na vjetru, pa prepustilo fermentaciji koja je bila vrlo polagana, a kvasci su stali kad je vino nakupilo 14,3 posto alkohola. Ima oko 120 grama neprovrela šećera po litri. Vinarija Capo iz Fernetića ovaj muškat ovjenčan velikim zlatom napunila je u polubuteljku (0,375 litara) koja će u vinariji stajati 220 kuna.

Zlatne medalje Vinistre 2021.
StoryGourmet Press Merlot 2017. Vina Siljan (92,33 boda). Cijena - 180 kn

Zlatne medalje Vinistre 2021.
Danilo Dragosavac Sanjin Siljan iz vinarije Siljan i predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti

Merlot 2017. Vina Šiljan, 92,33 boda, 180 kn (u vinariji)
Na ocjenjivanju Mundus vini u Njemačkom Neustadtu am der Weinstrasse, jednom od tri najveća na svijetu, Merlot 2016. vinarije Šiljan iz Šegotića u općini Marčana osvojio je zlatnu medalju i titulu najboljeg hrvatskog crnog vina. Berba 2017. na ovogodišnjoj Vinistri ovjernčala se velikim zlatom,