Tapenadu, namaz od maslina, kapara i inćuna naći ćete u svakom, i najmanjem restorančiću na jugu Francuske jer dolazi iz Provanse. Zanimljivo je kako naziv za ovaj namaz od maslina dolazi od pojma tapeno koji se odnosi na kapare, a priprema se kako od crnih tako i zelenih maslina, te se poslužuje uz prepečni kruh, kao dodatak ukusnim sendvičima ali i tjestenini, ribi i mesu, punjenim jajima, rajčicama, paprikama, jer osvaja kako okusom tako i mirisom. No da biste kušali tapenadu ne morate otići na jug Francuske jer namaz lako možete pripremiti i kod kuće. Pripremljenu tapenadu pospremite u staklenu, koja će tako izdržati i do nekoliko tjedana, jer će se na površini stvoriti sloj ulja koji štititi od kvarenja. Donosimo dva recepta, za klasičnu crnu tapenadu te onu crvenu, u koju se dodaju i sušene rajčice.
Crna tapenada
Sastojci
250 g crnih maslina bez koštica
50 g fileta inćuna
60 g kapara
1 češanj češnjaka
150 - 200 ml maslinova ulja
Priprema
Pomiješajte sve sastojke pa ih izmiksajte tako da dobijete glatku smjesu. Namaz začinite timijanom, ribanom limunovom koricom, morskom soli te paprom.
Crvena tapenada
Sastojci
100 g sušenih rajčica
100 zelenih maslina
1 žlica badema
bosiljak
Priprema
Sve sastojke dobro izmiksajte, dodajte sol i papar te po želji senf i sok od limuna. Prepecite kruh i, dok je još topao, na nj namažite tapenadu te odmah poslužite.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.