Tapenadu, namaz od maslina, kapara i inćuna naći ćete u svakom, i najmanjem restorančiću na jugu Francuske jer dolazi iz Provanse. Zanimljivo je kako naziv za ovaj namaz od maslina dolazi od pojma tapeno koji se odnosi na kapare, a priprema se kako od crnih tako i zelenih maslina, te se poslužuje uz prepečni kruh, kao dodatak ukusnim sendvičima ali i tjestenini, ribi i mesu, punjenim jajima, rajčicama, paprikama, jer osvaja kako okusom tako i mirisom. No da biste kušali tapenadu ne morate otići na jug Francuske jer namaz lako možete pripremiti i kod kuće. Pripremljenu tapenadu pospremite u staklenu, koja će tako izdržati i do nekoliko tjedana, jer će se na površini stvoriti sloj ulja koji štititi od kvarenja. Donosimo dva recepta, za klasičnu crnu tapenadu te onu crvenu, u koju se dodaju i sušene rajčice.
Crna tapenada
Sastojci
250 g crnih maslina bez koštica
50 g fileta inćuna
60 g kapara
1 češanj češnjaka
150 - 200 ml maslinova ulja
Priprema
Pomiješajte sve sastojke pa ih izmiksajte tako da dobijete glatku smjesu. Namaz začinite timijanom, ribanom limunovom koricom, morskom soli te paprom.
Crvena tapenada
Sastojci
100 g sušenih rajčica
100 zelenih maslina
1 žlica badema
bosiljak
Priprema
Sve sastojke dobro izmiksajte, dodajte sol i papar te po želji senf i sok od limuna. Prepecite kruh i, dok je još topao, na nj namažite tapenadu te odmah poslužite.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju