Tapenadu, namaz od maslina, kapara i inćuna naći ćete u svakom, i najmanjem restorančiću na jugu Francuske jer dolazi iz Provanse. Zanimljivo je kako naziv za ovaj namaz od maslina dolazi od pojma tapeno koji se odnosi na kapare, a priprema se kako od crnih tako i zelenih maslina, te se poslužuje uz prepečni kruh, kao dodatak ukusnim sendvičima ali i tjestenini, ribi i mesu, punjenim jajima, rajčicama, paprikama, jer osvaja kako okusom tako i mirisom. No da biste kušali tapenadu ne morate otići na jug Francuske jer namaz lako možete pripremiti i kod kuće. Pripremljenu tapenadu pospremite u staklenu, koja će tako izdržati i do nekoliko tjedana, jer će se na površini stvoriti sloj ulja koji štititi od kvarenja. Donosimo dva recepta, za klasičnu crnu tapenadu te onu crvenu, u koju se dodaju i sušene rajčice.

Crna tapenada

Sastojci
250 g crnih maslina bez koštica
50 g fileta inćuna
60 g kapara
1 češanj češnjaka
150 - 200 ml maslinova ulja

Priprema
Pomiješajte sve sastojke pa ih izmiksajte tako da dobijete glatku smjesu. Namaz začinite timijanom, ribanom limunovom koricom, morskom soli te paprom.

Tapenada, namaz od maslina i kapara
Profimedia 

Crvena tapenada

Sastojci
100 g sušenih rajčica
100 zelenih maslina
1 žlica badema
bosiljak

Priprema
Sve sastojke dobro izmiksajte, dodajte sol i papar te po želji senf i sok od limuna. Prepecite kruh i, dok je još topao, na nj namažite tapenadu te odmah poslužite.

Tapenada, namaz od maslina i kapara
Profimedia