Ljeto je savršeno godišnje doba za uživanje u poznatim, ali i novim okusima. Zato smo odabrali predstaviti vam jelo koje je savršen spoj poznatih okusa koji su pripremljeni na drugačiji način. Kako je ljeto nezamislivo bez domaćih rajčica, slanog svježeg sira te aromatičnih začina, odabrali smo grčku poslasticu bouyourdi, u pećnici zapečen feta sir s rajčicama, paprikom i začinima. Odlično predjelo, ali i prilog glavnom jelu, kao stvoreno za obožavatelje mediteranske prehrane. Grci kažu da nam i ne treba recept jer je priprema jela jednostavna i ovisi o želji osobe koja ga pravi. Nekoliko zrelih rajčica narezanih na kriške, komadi feta sira, narezana mesnata paprika, maslinovo ulje, svježi origano i ružmarin te poslužiti dok je još vruće, direktno iz pećnice – tajna je ovog jela. Odaberite atraktivne posude za pečenje, a kao prilog poslužite svježu ili tostiranu pogaču te maslinovo ulje kojim dodatno možete začiniti svaki zalogaj. Ovo je jelo obavezni dio grčke meze, ali i odlična ideja za obiteljski objed. Pripremite, poslužite i iznenadite se potpuno novim doživljajem okusa pečenog feta sira.

Sastojci

2 veće domaće mesnate rajčice
1 paprika
300 g feta sira
maslinovo ulje
papar
svježi ružmarin i origano

Priprema

Rajčice operite, očistite i narežite na krupnije kriške. Papriku operite, raspolovite, očistite od sjemenki i narežite na kriške. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva. U posudu za pečenje posložite rajčice, pritom ostavite nekoliko kriški za pokrov. Na rajčice dodajte komadiće paprike te na paprike kriške feta sira. Sir pokrijte preostalim rajčicama, začinite paprom i svježim začinima. Sve zalijte s dosta maslinova ulja te pecite 15 minuta dok površina ne dobije zlatnu boju. Poslužite vruće.

Grčka kuhinja, pripremite bouyourdi
Profimedia