Originalna granita dolazi sa Sicilije i opisuje se kao poluzamrznuta poslastica koja se priprema od šećera ili meda, vode i različitih sastojaka, od kave ili metvice do voća i orašastih plodova. Priča o graniti uvijek se povezuje sa sorbetom, ali razlika je u tome što granita ima krupnije kristale leda, što je i rezultat same tehnike zamrzavanja. Upravo je u procesu usitnjavanja leda tajna odlične granite koja se u dodiru s ustima topi te osvježava. Voćne granite su ujedno i najpopularnije, a na Siciliji se uglavnom pripremaju od limuna. Odabir sastojaka, posebno voća, utječe na to koliko će granita biti slatka ili kiselkasta, a vi birajte prema svom raspoloženju. Osim voća pripremite i iscijeđeni sok ili čaj, a za odrasle možete dodati malo vina ili liker. Također, pažljivo odredite količinu šećera kako slatki okus ne bi nadjačao okus voća, a dobrodošla je i mala količina soli. Odabrano voće usitnite u blenderu u pire uz dodatak soka i šećera. Ako je potrebno, dodajte koju žlicu vode. U posudi za zamrzavanje, u tankom sloju, zamrznite granitu oko pola sata do 45 minuta, toliko da se naprave kristalići leda. Potom vilicom usitnite granitu prvo u veće komade, a potom u manje. Vratite granitu u zamrzivač na 4 sata prije posluživanja.

Limun granita
6 većih limuna
200 g šećera
2,5 dl vode

Tanko ogulite limunovu koricu i odložite sa strane. U lončiću otopite šećer u vodi. Pričekajte da zavrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri otprilike pet minuta. Sirup ulijte u posudu namijenjenu za zamrzivač, dodajte limunovu koricu i pustite da se do kraja ohladi. Iscijedite 2,5 dl limunova soka. Izvadite iz sirupa limunovu koricu, ulijte sok, promiješajte i prebacite u zamrzivač. Svakih pola sata vilicom razlomite granitu pa je vratite nazad u zamrzivač. Postupak ponovite pet puta prije posluživanja.

Granita od breskve 
6 kom velikih breskvi
1 + 1/3 šalice vode
1/2 šalice šećera

Ogulite breskve, prepolovite ih i uklonite koštice. Narežite ih na kockice i stavite u posudu sa šalicom vode na umjerenu vatru. Poklopite breskve i pirjajte ih deset minuta povremeno miješajući. Kad omekšaju, maknite ih s vatre, umiješajte šećer i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade. Potom u blenderu napravite pire od bresaka i preostale 1/3 šalice vode. Premjestite smjesu u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču. Kad se smjesa počne smrzavati, vilicom je dobro promiješajte i vratite u zamrzivač. Svakih pola sata ponovite postupak (od šest do osam puta). Prema želji, granitu poslužite uz sladoled od vanilije.

Granita od cherry rajčica i malina
šalica malina
220 g cherry rajčica
1/4 šalice šećera
2 žličice svježe metvice

U širokoj i plitkoj posudi promiješajte nasjeckane maline, rajčice, šećer i metvicu te ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta sve dok rajčica i maline ne puste sokove. Potom izmiksajte mješavinu, poklopite i stavite u zamrzivač na sat vremena. Čim se počne lediti, promiješajte smjesu i tako ponovite nekoliko puta svakih 30 minuta. Kad voćni kristali budu dovoljno čvrsti, premjestite granitu u zdjelice i poslužite. Prije posluživanja ukrasite s nekoliko malina.