Zasigurno ste se puno puta susreli s pojmom mediteranske prehrane jer osim što je Hrvatska jedna od 16 zemalja u kojima se na brojne zanimljive načine govori o inačicama ove kuhinje, zanimljivo je kako se kroz ovaj pristup sve više pažnje stavlja na regionalne i raznolike kuhinje te tipične autohtone namirnice koje u zemljama mediteranskog kruga utječu kako na kulturu prehrane tako i na zdravlje.
Brojne znanstvene studije pokazale su da je za zdravstvene blagodati mediteranske prehrane odgovoran visok unos ribe, voća i povrća, vina te maslinova ulja, ali i sinergijski učinak kombinacije tipičnih mediteranskih namirnica. Zato je uvijek vrijedno podsjetiti da su upravo neka klasična, ljetna jela ona koja spajaju najbolje od vrijednosti mediteranske prehrane, te kako je ljeto godišnje doba koje nas dodatno potiče na uživanje u najboljem od domaćih proizvoda, duše mediteranske prehrane. Donosimo zanimljive recepte koje prema osobnim željema možete lako prilagoditi vašem osobnom doživljaju Mediterana u tanjuru.

Pogača s maslinama i ružmarinom

Sastojci
1 suhi kvasac
prstohvat šećera
400 g brašna
175 ml mlijeka
3 žlice maslinova ulja
1 žličica soli
6 žlica maslinova ulja
grančica ružmarina
100 g crnih maslina
krupna sol za posipanje

Priprema
Umijesite tijesto kao za pizzu - u posudi dobro izmiješajte brašno i kvasac. Dodajte ostale sastojke i sve dobro umijesite. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplome oko sat vremena. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Od tijesta odvajajte kuglice veličine breskve, oblikujte ih dlanovima u pogačice i stavljajte na lim za pečenje obložen papirom. Izbodite ih vilicom i premažite maslinovim uljem. Ružmarin operite, protresite i poskidajte mu iglice. Pospite ga po pogačama, dodajte narezane masline i pospite krupnom solju. Lagano utisnite pa pecite 20-ak minuta.

Tri tipična mediteranska jela
Profimedia 

Domaća šalša

Sastojci
4 kg rajčica
1,5 kg luka
1 dl maslinova ulja
sol
šećer
celer
mrkva
češnjak
začini

Priprema
Rajčice operite, prelijte uzavrelom vodom pa ih ogulite i narežite na komadiće. Luk očistite i nasjeckajte te kratko pržite na malo maslinova ulja pa dodajte nasjeckanu rajčicu. Dodajte malo šećera i soli te pirjajte na laganoj vatri dok se šalša ne ugusti. Po želji dodajte začine - mentu, bosiljak, ružmarin, lovor, origano te sitno nasjeckan celer, mrkvu, češnjak te, ako volite, kapare, pinjole, nekoliko kapi aceta balsamica i malo suhog vina. Ako je okus šalše prekiseo, dodajte šećer ili malo meda.

Tri tipična mediteranska jela
Profimedia 

Riblja juha

Sastojci
500 g fileta bakalara ili neke čvršće bijele ribe
1 crveni luk
5 žlica maslinova ulja
4 češnja češnjaka
100 g svježeg peršina, nasjeckanog
100 g svježih rajčica, narezanih
2 žličice koncentrata rajčice
150 ml bijelog suhog vina
1 žličica timijana
300 ml ribljeg temeljca sol i papar po ukusu

Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte pet minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin te pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i koncentrat rajčice te kuhajte na laganoj temperaturi desetak minuta. Dodajte riblji temeljac, bijelo vino, timijan te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte filete ribe i pustite da se sve zajedno krčka na laganoj vatri sve dok riba nije kuhana. Poslužite uz prepečeni kruh.

Tri tipična mediteranska jela
Profimedia