Obožavane tikvice u ljetnim nam mjesecima nude priliku i za uživanje u cvjetovima, koje možemo puniti i pržiti. Cvijet tikvice duguljastog je oblika, poput trubice, i najukusniji je u rano ljeto. Kao i tikvice, i cvjetovi su odličan izvor vitamina C, kalija i folata. Nježni cvjetovi tikvica mogu se jesti i svježi u raznim salatama te poslužiti kao dekoracija jelima. Izvrsni su punjeni, pogotovo s ricottom, jer se dobiva savršena kombinacija kremastog i hrskavog. Osim ricottom, možete ih puniti mozzarellom, inćunima, komadićima pršuta.…

Punjeni cvjetovi tikvica
Profimedia 

Brojne su ideje kako ih pripremiti, no treba izbjegavati jaje jer stvara pretežak pokrov za nježne latice. Bolja je opcija pripremiti tekuće tijesto, poput smjese tempura. Tikvice i cvijet lako se pune nadjevom, a za dobru pripremu preporuka je koristiti veće cvjetove kojima ćete odstraniti tučak i prašnike. Pripremljeni nadjev nježno se stavi u cvijet, lagano se zatvore latice koje se oprezno zavrnu pri vrhu kako nadjev ne bi iscurio. Priprema i prženje su kratki te cvijet zadržava lijepu žutozlatnu boju. Okus je potpuni doživljaj jer se cvijet u ustima topi te pruža bogatu aromu. Ne zaboravite da su cvjetovi tikvica vrlo nježni i da ni čuvanjem u vodi ne zadržavaju svježinu dulje od dana.

Punjeni cvjetovi tikvica
Profimedia 

Cvijet tikvice punjen sirom ricotta

Sastojci
10 cvjetova tikvica
tri žlice sira ricotta
pola vrećice parmezana
nasjeckani bosiljak po želji

Za tempuru:
1,5 dl hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna

Priprema

Izmiješajte ricottu, parmezan i po želji nasjeckani bosiljak te smjesom napunite cvjetove koje ste oprali, odstranili im tučak i prašnike te osušili. Punite ih pripremljenom smjesom te im zavrnite vrhove latica kako smjesa ne bi iscurila. Cvjetove umočite u tempuru (tekuće tijesto) i pržite na jako ugrijanom ulju do dvije minute. Ostavite na kuhinjskom papiru kako bi se odstranio višak masnoće i poslužite tople.

Cvjetovi tikvica punjeni šampinjonima

Sastojci

8 cvjetova tikvice
500 g šampinjona
1 luk
2 češnja češnjaka
ulje
peršin
1 jaje
1 kiselo vrhnje
glatko brašno
sol, papar

Priprema

Očistite cvjetove, operite ih i posušite. Šampinjone očistite i narežite na sitnije komade. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. Na zagrijanom ulju pržite luk pa dodajte šampinjone. Posolite i popaprite, dodajte nasjeckani češnjak i peršin pa još kratko popržite. Gotovoj smjesi dodajte jaje, kiselo vrhnje i začine. Promiješajte pa smjesom punite cvjetove. Cvjetove pokapajte uljem i zapecite u pećnici na 180 stupnjeva dok se ne zarumene. Poslužite s pečenim pilećim fileom.