Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROMO

Vrijeme je za gastronomski izlet nadomak Zagreba

Autor Hrvoje Petrić
Autor Hrvoje Petrić

Zelena i čista netaknuta priroda te bogato gastronomsko nasljeđe dovoljan su razlog za otkrivanje posebnosti ove destinacije

Izvor: Tomo Jeseničnik

Slovenija je ove godine izabrana za Europsku gastro regiju. Nažalost, godina je bila teška za ugostitelje i situacija s Covid-19 definitivno je ograničila i minimizirala njihovu gastronomsku strategiju i projekt usmjeren na poboljšanje kvalitete života, razvoj kulture blagovanja te prirodnu održivost. Promocijom Slovenije kao gastro destinacije stvorena je sinergija između malih OPG-ova, farmera, vinara, sirara, medara i ugostitelja koji će na najbolji mogući način svoje proizvode ponuditi stranim gostima.
Zelena i čista netaknuta priroda te bogato gastronomsko nasljeđe rezultirali su brojnim izuzetno kvalitetnim gostilnama, restoranima te seoskim domaćinstvima koji njegujući tradiciju i imajući pogled na aktualne svjetske trendove, pružaju novo nezaboravno iskustvo.

Izvor: Tomo Jeseničnik

U neposrednoj blizini Zagreba nalazi se regija Posavje koja obiluje raznovrsnim delicijama. Posavje je jedna od 12 slovenskih regija a čine ju šest općina; Brežice, Krško, Radeče, Sevnica, Bistrica ob Sotli i Kostanjevica na Krki. Kako brojni Zagrepčani, i ne samo oni, vikendima čeznu da pobjegnu iz grada u mirnu i opuštajuću prirodu, evo savršenog razloga da na samo pola sata vožnje iskusite sve ljepote ove susjedne nam regije. Važan adut Posavja su vrhunske namirnice, vina koja će vas oduševiti, terme i kupališta, golf tereni, dvorci koji ostavljaju bez daha, outdoor ponuda, od paraglidinga do penjanja, bicikliranja ili hikinga, ribolova, jahanja, splavarenja u Radečama te naravno eno-gastronomska ponuda.

Dvorac Mokrice
Izvor: Tomo Jeseničnik

Na putu ka srednjovjekovnom dvorcu Mokrice put će vas povesti pored stoljetnih šuma Gorjanaca i s pogledom na Bizeljske vinograde. Svi ljubitelji golfa znaju da se ovdje nalazi jedan od najljepših slovenskih golf terena, hotel ali i očaravajuća priroda. Na par minuta vožnje od Mokrica smještene su Brežice, pa čim ogladnite znajte da je tu bogata ponuda restorana, od visoke kuhinje do onih tradicionalnih. U Bistrici ob Sotli svakako kušajte jela od kopuna, mladog kastriranog pijetla, kojeg često peku ili pripremaju kao coq au vin. Heljda je vrlo zastupljena nimirnica, od kolača do priloga uz meso ili ribu. Ovdje se uzgaja i autohtona sorta svinje krškopoljac, a specijaliteti od krškopoljca proslavljeni su i van Slovenije pa ga tako i nekoliko hrvatskih restoratera i chefova drži u stalnoj ponudi. Slatkovodne riba poput pastrve i soma pripremaju na bezbroj načina, isto tako i jela od divljači.

Izvor: Tomo Jeseničnik

Putem od Krškog ka Sevnici obavezno se zaustavite u dvorcu Rajhenburg. Ovdje su nekada živjeli trapisti koji su tu prije gotovo sto godina pokrenuli proizvodnju čokolade. Čokolada torta koju su radili oduševila je tadašnjeg austrougarskog cara Franju Josipa, tako da je upravo car nadjenuo čokoladnoj torti ime Imperial po kojem je i danas poznat ovaj kraj.
U blizini, na sutoku dviju rijeka Save i Krke, možete se okrenuti natrag rijekom Krkom do Kostanjevice na Krki. Vrlo pitoreskno mjesto koje će vas osvojiti netaknutom prirodom te brežuljcima prošaranim vinogradima. Ovdje smo imali prilike upoznati se bolje sa sortom Plavec žuti, sortu koju tek nekoliko plešivičkih vinara sadi i u Hrvatskoj. Kušali smo ga u svježoj varijanti, zatim maceriranog te kao pjenušac što mu posebno odgovara zbog svoje visoke kiseline i svježine.

Izvor: Tomo Jeseničnik

Nekoć poznato najviše po cvičeku, laganom, svježem i pitkom vinu koje se proizvodi se iz mješavine crnih (kavčina, žametna črnina, frankovka) i bijelih (kraljevina, laški rizling i dr.) sorata grožđa, danas se vinorodno Posavje može pohvaliti brojnim visokokvalitetnim vinima i vinarijama koje se nalaze u ovom vinogorju. Pjenušci su ovdje na vrlo lijepoj razini a vinska priča oko frankovke je u usponu. Lokalni vinari mnogo ulažu u razvoj ove sorte i čini nam se da je pred njima svjetla budućnost. Regija obiluje izvrsnim vinarijama i većinu njih možete posjetiti i uživati u degustaciji vina i razgledanju podruma. Mnogi od njih nude i hranu te smještaj pa su ne rijetko vikendima dupkom ispunjeni. Od malih i tradicionalnih, do dizajnerski uređenih modernih vinarija, izbor je širok, a vina odlična.

Izvor: Tomo Jeseničnik

Odlučite li se posjetiti Posavje zajedno sa djecom, napomenimo da je ovo kraj s nekoliko termi i kupališta, otvorenim i zatvorenim bazenima, welnessima i spa, a rade ne samo ljeti već i zimi. Dok djeca uživaju na bazenima vi se opustite s čašom pjenušca i udahnite novu energiju prije povratka u svakodnevicu. 

Izvor: Tomo Jeseničnik

U Posavju smo prije dvije godine sudjelovali na manifestaciji pod nazivom Okusi Posavja posvećenoj svim gurmanima. Ova je manifestacija važan element u promociji regije i na njoj se okupe brojni ugostitelji i proizvođači s područja turističke destinacije Čatež i Posavje. Pregršt aktivnosti, brojnih gurmanskih delicija, prirodu kakva se može samo poželjeti, bogato kulturno nasljeđe i nasmijana lica domaćina, i više je nego dovoljno razloga posjetite i doživite Posavje.

Izvor: I feel Slovenia Izvor: Catez i Posavje

#ifeelsLOVEnia #myway #posavjefullofopportunities #catezinposavje

Izbor Urednika

Royals