Ljeto je vrijeme rajčica i zato rado pripremamo recepte u kojima je ona glavna zvijezda. Od raznih salata, umaka pa do, primjerice, bruschetta, rajčica je namirnica koja obilježava ljetne mjesece. Danas smo odlučili isprobati recept idealan za ove ljetne vrućine a jelo je hranjivo, ukusno i zdravo. Riječ je o gazpachu, hladnoj juhu, ovaj put od rajčice uz dodatke krastavca, paprike i češnjaka. Priprema je jednostavna, traje manje od pola sata a rezultat odličan!
Sastojci:
cca 1 kg rajčica, narezanih na četvrtine
2 krastavca, oguljena i nasjeckana
1/2 crvene paprike, nasjeckane
1 češanj češnjaka, grubo nasjeckan
2 žlice vinskog octa
pola šalice vode
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar
kruh narezan na kockice
bosiljak
Priprema:
Stavite rajčice, krastavce, papar, češnjak, ocat i vodu u posudu. Miksajte dok ne postane glatko a zatim dodajte maslinovo ulje te pomiješajte da se sjedini. Po potrebi dodajte još octa te začinite solju i paprom. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
U međuvremenu, u veliku tavu na umjerenoj vatri dodajte toliko maslinovog ulja da obloži dno posude. Dodajte kockice kruha i pržite ih uz povremeno miješanje dok kruh ne postane zlatno-hrskav. Maknite s vatre, začinite solju i pustite da se ohladi. Juhu servirajte u posudama, dodajte krutone, bosiljak i malo maslinovog ulja.