Volite sladoled ali ste vegan i/ili ne podnosite laktozu? To ne znači da ne možete uživati u ovoj omiljenoj ljetnoj slastici. Donosimo verziju sladoleda od vanilije i kokosa za koji ne treba mlijeko životinjskog podrijetla a rezultat je superkremasto i savršeno slatko osvježenje koje, osim kao sladoled, super funkcionira i kao dodatak pitama i kolačima ili kao baza za milkshake.
Potrebno vam je samo pet osnovnih sastojaka a i izrada je jednostavna Sastojci su kokosovo mlijeko, mahuna vanilije, ekstrakt vanilije, šećer i sol. Ili, točnije:
2 limenke kokosovog vrhnja ili punomasnog kokosovog mlijeka
100 g organskog šećera od trske (ili upola manje agavinog ili javorovog sirupa)
1 prstohvat morske soli
1 mahuna zrna vanilije
2 žličice čistog ekstrakta vanilije

veganski sladoled recept
Profimedia 

Priprema:
Noć prije stavite posudu u kojoj ćete miješati sladoled u zamrzivač da se pravilno ohladi.
Sljedeći dan u blender dodajte kokosovo mlijeko, organski šećer od trske, sol, strugano zrno vanilije i ekstrakt vanilije te miksajte dok ne postane potpuno kremasto i glatko, negdje oko 1-2 minute, da se šećer potpuno otopi. Dodajte još šećera (ili sirupa od agave) ako treba više slatkoće, ili više vanilije ako treba više okusa vanilije.
Smjesu dodajte izravno u rashlađeni aparat za sladoled i dalje radite prema uputama proizvođača. Ukoliko nemate aparat za izradu sladoleda, ohlađenu smjesu možete staviti u posudu za zamrzavanje i zamrznuti. Svakih sat vremena izvadite iz zamrzivača i promiješajte da uđe zrak i to ponavljajte 6-8 sati, dok se smjesa ne stisne. Zatim nastavite zamrzavanje dok se potpuno ne stegne prije posluživanja.
Izvadite iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja da sladoled omekša te ga servirajte - samog ili kao dodatak kolačima i pitama.
Napomena: sladoled možete držati u zamrzivaču do 10 dana ali je ipak najbolji svjež.