Sicilijanci su iznimno ponosni na caponatu, jelo koje pripremaju ljeti od domaćih sezonskih sastojaka. Brojni su načini pripreme i svaka obitelj tvrdi da je baš njihov originalan, a patlidžani, rajčice, celer, masline, luk, bosiljak, kapare i nezaobilazni vinski ocat glavni su sastojci ovog ukusnog jela, dok nećete pogriješiti ako neke zamijenite tikvicama i koromačem. Ova se slatkasto-kiselkasta delicija poslužuje uz tjesteninu, rižu, palentu, ali i uz ribu, meso, pečenu piletinu, namazana na bruschettama. Tajna u posebnosti ovog jela je i u tome što svaki dio otoka krije neke male tajne pa tako na sjeveru dodaju više celera, a na jugu više luka. Važno je i za istaknuti kako dodatkom balzamičnog octa i malo meda okus dolazi do punog izražaja te da se nerijetko caponata poslužuje zalivena maslinovim uljem, a za još originalniji sicilijanski okus dodajte pinjole i grožđice te tako izvucite najslađe iz ovog jela. 

Sicilijanska caponata

Sastojci

1 veći patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 zrele rajčice
2 žlice maslina
2 žlice grožđica
2 žlice kapara
2 žlice peršina
maslinovo ulje
žlica vinskog octa
žlica šećera
sol i papar

Priprema
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani češnjak i celer te popržite uz miješanje. Kada češnjak razvije ugodan miris, pojačajte vatru, dodajte nasjeckanu rajčicu i pirjajte dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte dok veći dio tekućine ne ispari. Sklonite sa štednjaka, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite.