Iako vam možda tjestenina s jastogom zvuči kao jelo koje možete dobiti jedino u restoranu, tu smo da vas razuvjerimo. Dakle, zašto se ne biste sami okušali u izradi ovog gurmanskog užitka - napravite domaću tjesteninu (mi smo se odlučili za farfalle, odnosno mašnice) a umak skuhajte po uzoru na onaj našeg chefa Ivana Pažanina. U nastavku vam donosimo recept za ovo jako ukusno ljetno jelo.

domaca tjestenina s jastogom ivan pazanin recept
Profimedia 

Sastojci:

Pola jastoga
domaća šalša
riblji temeljac
maslinovo ulje
sol, papar
parmezan
Za domaću tjesteninu:
400 g brašna
4 jaja
sol

Priprema:
Tjestenina:
Brašno stavite na radnu podlogu i u napravljenu rupu u brašnu stavite jajai sol. Lagano miješajte dodavajući brašno s vanjskih rubova pazeći da vam jaja ne iscure. Kad dobijete konkretniju smjesu, počnite je mijesiti rukama sve dok ne oblikujete kuglu tijesta. Tu kuglu prekrijte prozimnom folijom i stavite u frižider. Nakon pola sata tijesto je spremno za valjanje za što možete koristiti mašinu za tjesteninu - tijesto podijelite na 6 komada, svaki komad pobrašnite pa ga provucite kroz mašinu, redom od prvog broja do zadnjeg, najtanjeg. Ako nemate mašinu, onda tijesto podijelite na tri dijela, svaki razvaljajte na što tanje i pobrašnite. Mi smo se odlučili za farfalle a za njihovu izradu svaki razvaljani komad tijesta pobrašnite pa ga zarolajte od vrha i od dna, dok se ne spoje na sredini. Nožem ili prstom provucite ispod sredine (tamo gdje se spajaju rubovi) pa podignite tjesteninu i lagano proteresite. Svaku traku tijesta pobrašnite i narežite na listove širine 3 centimetra.

domaca tjestenina s jastogom ivan pazanin recept
Profimedia 

Dobivene listiće pobrašnite pa prstima stisnite gornji i donji rub po sredini ruba. Zatim rubove spojite u sredini komada tijesta. Sada ste dobili tjesteninu koja izgleda kao mašnica. Sad možete krenuti na umak. Polovicu svježeg jastoga zapržite na naglo na maslinovom ulju, dodajte domaću šalšu te temeljac od ribe ili jastoga. Iskuhavajte do željene gustoće, začinite te ubacite unutra domaću tjesteninu. Tjestenina mora biti al dente i u umaku se kuha kratko, tri-četiri minute, dok ne upije dovoljno umaka ali opet ne predugo da jastog ne izgubi svoju svježinu. Za ukras dodati snijeg od parmezana posut sa crnom soli.