Svježi krastavac idealna je ljetna namirnica jer osim što je niskokaloričan i osvježavajuć ovaj je plod i razlog za pripremu odličnih jela. Svježi krastavac sadrži čak 90 posto vode, bogat je mineralima i vitaminima, vlaknima, antioksidansima. Krastavac privlači i okusom što je i više nego dovoljan razlog za pripremu nekih od najukusnijih jela s ovim ljetnim plodom, zato donosimo recepte kako pripremiti hladnu juhu, osvježavajuću salatu i kremasti umak. Ali ne zaboravite, krastavac je i savršen dodatak raznim sendvičima, dodatak plati sireva i narezaka.

Juha od krastavaca

Sastojci
veći krastavac
2 žlice sjeckanog mladog luka
2 žlice sjeckanog kopra
sol
500 ml tekućeg jogurta
2 do 3 žlice zobenih pahuljica
peršin

Priprema
Zobene pahuljice skuhajte i ohladite ili duže namačite. Krastavac izrežite na kockice (odaberite one prirodno uzgojene pa ih nećete morati guliti) i sve sastojke zajedno smiksajte. Možete dodati i kockice prženog kruha. Umjesto krastavca, juha se može pripremiti i od tikvica. Ova se juha ne kuha, a poslužuje se hladna.

Tzatziki

Sastojci
4,5 dl gustog jogurta
1 krastavac, oguljen i nariban
3 češnja češnjaka, zgnječena
2 žlice maslinova ulja
žlica vinskog octa
sol

Priprema
Krastavac narežite na ploškice (ogulite ga ako je gorak) i posolite. Nakon pola sata ocijedite vodu koju krastavac pusti i pomiješajte ga s ostalim sastojcima u blenderu na manjoj brzini, tako da ostane malo grublje teksture. Ako volite okus kopra, možete ga još malo dodati sitno nasjeckanog prilikom posluživanja. Poslužite ohlađeno.

Hladna salata od krastavaca

Sastojci
1/2 glavice češnjaka
sol
maslinovo ulje
čaša jogurta
1 veliki krastavac

Priprema
Češnjak usitnite u mužaru, a zatim pomalo umiješajte maslinovo ulje neprekidno miješajućikako bi dobili glatku smjesu. Polako umiješajte jogurt do željene gustoće pa posolite. Krastavac dobro operite i narežite na što sitnije kockice pa ga umiješajte u začinjeni jogurt. Salatu poslužite dobro rashlađenu.