Tijekom dugih i vrućih dana, ako se zateknete na jugu Italije, primijetit ćete mjesta na kojima se u urednim redovima suše rajčice. Od keramičkih vrhova krovova do posebnih stalaka, ovom se metodom na jednostavan način daje nova vrijednost ukusnim domaćim rajčicama. Uz pomoć sunca i soli te vremena crvenim se plodovima oduzima vlaga, a čuva se njihova bogata aroma i bogati prirodni sastav nutrijenata. Jer tako su se nekada davno pospremale rajčice za duge zimske mjesece, a danas se tako priprema vrhunska delicija, okus kojem će svaki obožavatelj rajčica teško odoljeti. Domaće, organski uzgojene te osušene rajčice iznenađuju i svojom tržišnom cijenom, što je jedan od motiva da se već ovih dana i sami odlučite na pripremu te zanimljive zimnice. Rajčice možete osušiti i na modernije načine - u dehidratoru ili pomoću topline od pećnice, ali izvorna metoda je, kažu, najbolja jer čuva i visoke vrijednosti vitamina A i C, beta-karotena i likopena. Sušene rajčice čuvaju se u staklenkama, papirnatim vrećicama, ali i uronjene u vrhunsko maslinovo ulje te začine kao što su lovor, bosiljak i origano.

Savjeti kako osušiti rajčice
Profimedia Sušenje rajčica na zraku

Iskusni kažu da sam postupak nije težak i da jedino što vam je, osim vrhunskih plodova, potrebno jest vruće i suho vrijeme barem tri, četiri dana. Uberite ili nabavite zdrave rajčice sorte šljivar, poznate i kao pelate, ili talijansku sortu San Marzano. Osim toga, opskrbite se drvenim sanducima koje će vam poslužiti kao postolje za sušenje. Rajčice operite, osušite, prepolovite ih po dužini, očistite od koštica te slažite u jednom sloju na okrenute kašete. Malo ih posolite, po želji poparite te začinite svježim aromatičnim biljkama. Tijekom dana držite ih na suncu, a po noći ih sklonite u zatvoreni prostor i to ponavljajte tri do četiri dana ili dok rajčice ne potamne i smežuraju se. Odvojite vrijeme kako biste im rukom skinuli kožicu planirate li ih pospremiti u staklenke s maslinovim uljem, nekoliko listova bosiljka i češnjeva češnjaka. Ova delicija odličan je dodatak umacima, za pripremu tjestenine, kao dodatak sendvičima, za pripremu ukusne focaccie, kao dodatak siru ili namaz za bruskete. Klasično poslužene rajčice koje ćete čuvati na suhom prije korištenja dobro je nakratko omekšati u hladnoj vodi te ih potom usitniti te dodati jelima i uživati u punoći okusa i mirisa koji podsjećaju na ljeto, sunce i vrtove bogate plodovima. Neodoljivo, zar ne?

Savjeti kako osušiti rajčice
Profimedia Ovako osušene rajčice prava su delicija