Popularni umak crveni pesto ili pesto rosso za čiju pripremu recepte možete pronaći označene i nazivom pesto alla trapanese, sicilijanska je varijanta zelenog umaka pesto genovese, tipična za grad i regiju Trapani, sicilijanski odgovor na ligurijsku deliciju. I dok su za pesto genovese važan sastojak pinjoli za pripremu crvenog pesta se koriste bademi, a duša umaka su sušene rajčice jer obiluju intenzivnim okusom. Pokušajte, nije teško!

Pesto rosso

Sastojci
80 g sušenih rajčica mariniranih u ulju
2 nasjeckana češnja češnjaka
40 g blanširanih badema
50 g a pecorino ili paremezan sira
50 ml maslinova ulja
sol
Priprema
Ocijedite sušene rajčice čuvane u ulju te ulje sačuvajte. Rajčice narežite na veće komade te ih zajedno s uljem, nasjeckanim češnjakom, dvije žlice badema, sirom i maslinovim uljem miksajte dok ne dobijete kremu. Posolite po želji. Tako pripremljen crveni pesto možete čuvati na hladnom otprilike dva tjedna. Poslužite kao umak i začin za tjesteninu.

Pripremite pesto rosso
Profimedia