Na spomen tjestenine većina pomisli na špagete, na tjesteninu čija popularnost, ali i način pripreme u Italiji ulaze u kategoriju nacionalnog ponosa. Zanimljive su povijesne činjenice o tome odakle i na koji je način ova tjestenina došla do Italije te u posljednja dva stoljeća osvojila svijet pa ne iznenađuje što i za pripremu jednostavnog ukusnog obroka od samo nekoliko sastojaka (špageta, rajčica, maslinova ulja i svježeg bosiljka) postoje brojni savjeti i male tajne domaćica.

Za kuhanje špageta važno je koristiti viši lonac u koji, kada voda zakuha, ubacite špagete i nakon pola minute, kad malo omekšaju, lagano uronite i gornji dio špageta. Preporuka je nekoliko puta tijekom kuhanja promiješati špagete kako se ne bi zalijepili. Nemojte ih ispirati, nego ih procijeđene prebacite u posudu s pripremljenim umakom.

Špageti su odličan izazov za svladavanje tehnike namatanja, uz koju ne samo da ćete ostati čisti, a prostor oko vas uredan nego ćete dati i na važnosti tjestenini koja je poznata u svijetu i čije je ime postalo sinonim za nešto što traje. A za brze, zdrave i ukusne ljetne oboroke donosimo TRI odlična recepta!

Ljetni recepti za pripremu špageta
Profimedia 

Brzi špageti s čilijem i bosiljkom

Sastojci
pakiranje kvalitetnih talijanskih špageta
10-15 sušenih rajčica
5-10 češnjeva češnjaka
1-2 čili papričice
svježi bosiljak
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
naribani parmezan
Priprema
U dubljoj tavi zagrijte ulje. Sušene rajčice narežite na male komade i popržite. Nakon 3 minute dodajte češnjak narezan na ploškice te pržite dok ne omekša. Čili papričice bez sjemenki sitno narežite, dodajte ostalim sastojcima i sve pirjajte 3 minute. Špagete stavite u kipuću posoljenu vodu i skuhajte al dente. Ocijedite (3 žlice vode od kuhanja stavite na stranu) i dodajte u tavu. Pospite naribanim parmezanom i promiješajte kako bi se okusi i mirisi proželi. Pospite bosiljkom te odmah poslužite uz bijelo vino.

Špageti s maslacem i kaparima
Sastojci
400 g špageta
6 fileta slanih inćuna
1 osušena čili papričica
2 vezice peršina
50 g maslaca
5 žlica maslinova ulja
30 g malih kapara
20 g pistacija
sol, papar
Priprema
Skuhajte špagete al dente. Dok se kuhaju, isperite filete srdela hladnom vodom. Sitno narežite čili papriku i filete srdela. Operite peršin, posušite ga i sitno narežite. Maslac i maslinovo ulje zagrijte u velikoj tavi, dodajte filete srdela, čili i kapare te ih zagrijte uz miješanje (ne pržite). Umiješajte ocijeđene špagete u mješavinu maslaca i kapara te dobro promiješajte. Posolite i popaprite. Na kraju raspodijelite špagete u zagrijane duboke tanjure. Po želji po tjestenini naribajte parmezan. Pospite pistacijama, ukrasite peršinom i odmah poslužite.

Špageti na mediteranski
Sastojci
500 g špageta
400 g očišćenih repova morskih kozica
3 rajčice
1,5 dl suhog bijelog vina
glavica luka
češanj češnjaka
žličica mediteranske mješavine začina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
Priprema
Oprane rajčice narežite na kockice, a očišćeni luk nasjeckajte.
U tavu na 2-3 žlice zagrijanog maslinova ulja stavite luk, rajčice, usitnjeni češnjak i mješavinu začina pa pržite na laganoj vatri 2-3 minute. Ulijte bijelo vino, posolite i kuhajte 5-6 minuta. Potom u tavu dodajte kozice. Skuhajte špagete. Stavite ih u tavu s umakom, sve sastojke izmiješajte i poslužite.

Ljetni recepti za pripremu špageta
Profimedia