Sjajno i ukusno francusko jelo koje potječe iz Provanse i zaleđa Azurne obale, temelji se na vrijednostima tradicionalne kuhinje u kojoj se koristi puno povrća. A ljeto je savršeno godišnje doba u kojem se ovo jelo priprema od domaće uzgojenih plodova uz savjet kako se ratatouille može poslužiti kao toplo ili hladno predjelo, te glavno jelo, a može se zgotoviti i dan prije, dok prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vrijeme, postaje još ukusniji. Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika (mogu se koristiti raznobojne - crvena, zelena i žuta), sastojak su također mesnate i oguljene rajčice, eventualno crveni luk (u nekim receptima je izostavljen). Od začinskog bilja prednost ima svježe nasjeckano – bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin, eventualno korijandar, a dodaje se i žličica šećera. Bolji je kada se priprema u većim količinama. A tu je i recept!

Sastojci
1 kilogram zrelih rajčica
2 paprike različite boje
1 patlidžan
1 žlica soli
¾ čaše maslinova ulja
1 tikvica
1 tikvica patišon
2 velika luka
3 velika češnja češnjaka
100 ml suhoga crnog vina
3-4 svježe grančice majčine dušice (timijana)
5 žlica nasjeckanoga svježeg peršina
5 žlica nasjeckanoga svježeg bosiljka
svježe mljeveni papar
sok jednog limuna

Priprema
Operite patlidžane i nasjeckajte ih na kockice. Posolite i ostavite 25 minuta da iscuri tekućina. Oljuštite rajčice, prerežite ih na četvrtine i uklonite sjemenke. Nasjeckajte luk, tikvicu patišon, paprike i tikvicu na kockice.
Zagrijte ulje u velikoj tavi, ubacite tikvicu i patišon te pržite 4-6 minuta dok ne poprime smeđu boju. Ocijedite ih i stavite u drugu posudu. Ulijte u tavu 2 žlice maslinova ulja i pržite paprike dulje od 5 minuta.
Premjestite u posudu u koju ste stavili tikvice i patišon. Operite patlidžane. Posušite ih te pržite na 3-4 žlice vrućeg ulja. Nakon 6-8 minuta, kada su patlidžani dobili malo smeđe boje i omekšali, dodajte ih ostalom povrću u drugoj posudi.
Ulijte tri žlice ulja u tavu za prženje te pržite luk i nasjeckani češnjak dok ne povenu, potom dodajte vino i čekajte da ispari. Dodajte rajčice, majčinu dušicu i dvije žlice peršina. Kuhajte na laganoj vatri 8-12 minuta. Potom dodajte povrće i kuhajte na laganoj vatri 12 minuta. Kad povrće omekša, maknite tavu s vatre i lagano promiješajte dodajući preostali peršin i 4 žlice bosiljka. Začinite solju, paprom, svježe iscijeđenim limunovim sokom i preostalim bosiljkom.

Pripremite sočni ratatouille
Profimedia Odlični zalogaji - bruschete nadjevene ratatouilleom