Jeste li ikada probali dimljene dagnje? Ako ste ljubitelj dagnji (kao, recimo, ja), vjerojatno ste ih jeli na sve moguće načine - na buzaru (bijelu i crvenu), sa žara, s tjesteninom, u rižotu, na salatu… ali ove školjke mogu se jesti i dimljene i, vjerujte na riječ, osvojit će vas na prvu ovaj način pripreme i okusi koji se na taj način dobiju!
Priprema nije previše komplicirana, kvaka je jedino u tome što vam za ovaj recept treba roštilj i, naravno, svježe dagnje. Dakle, ako ste još na godišnjem odmoru, živite na moru i/ili imate roštilj u dvorištu koji vam je ionako često u uporabi, iskušajte ovaj recept.
Trebaju vam dagnje, maslinovo ulje, peršin i češnjak. Zapalite vatru (najbolje na maslinovu drvu) i pripremite rešetke za roštilj. Dagnje očistite i stavite ih u lonac koji potom stavite na vatru, kratko, dok se školjke ne otvore. Maknete lonac s vatre, čekate da se malo ohladi i svaku dagnju otvorite do kraja i posložite ih po rešetki za roštilj.
U međuvremenu napravite smjesu od maslinovog ulja, češnjaka i peršina s kojom ćete premazati svaku dagnju (ili ne, ako želite čiste okuse). Potom uzmite rešetku u ruke (tu pazite na vrućinu, trebaju vam rukavice ili barem dupla kuhinjska krpa da se ne spržite) i nekoliko puta s rešetkom prođite iznad vatre u roštilju.
Pustite da se ohladi, narežite malo kruha i bacite se na jelo!