Etablirana chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade Ana Grgić Tomić osmislila je novi ljetni jelovnik u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji su više nego dobar razlog za posjet restoranu Zinfandel's i kultnoj terasi Oleander.

Mousse od grožđa, panna cotta od ružine vodice, žele od tamnog grožđa, crumble od kakaa
arhiva hotela esplanade Mousse od grožđa, panna cotta od ružine vodice, žele od tamnog grožđa, crumble od kakaa

"Obožavam ljeto, sunce, tople zvjezdane večeri u gradu, raskoš aromatičnog bilja, svježu ribu, morske plodove te raznolikost i bogatstvo ponude voća i povrća. Ljeti zaista ima svega, a inspiracije ne nedostaje. Ovaj jelovnik nadahnut je Mediteranom. Stvarajući novu kolekciju, pomno sam birala sastojke i precizno ih spajala u privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Ribu i morske plodove poput hlapa, brancina, rakovice, hame, lista, morskih ježinaca i školjki sv. Jakova uzimam od dugogodišnjih isprobanih dobavljača, većinom od naših jadranskih ribara. Škampi, primjerice, već niz godina stižu iz podvelebitskog kanala, a ovaj put dolaze u mojoj interpretaciji s kokosom i limunskom travom i naprosto su božanstveni. Posebno me veseli što većina začinskog bilja koje upotrebljavam u pripremi jela dolazi iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu notu jelima. Sami pripremamo aromatizirano ulje od mrkve, korijandra i bosiljka, kao i našu posebnu začinsku morsku sol sa sušenim biljem. Također sami radimo domaće krekere, vlastitu pastu, kao i foccaciu, uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, a koristimo i vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka", objasnila je chefica Ana Grgić Tomić.

Bijele šparoge, pjena od brancina, crna quinoa, ikra od pastrve, maslinovo ulje
arhiva hotela esplanade Bijele šparoge, pjena od brancina, crna quinoa, ikra od pastrve, maslinovo ulje

U Esplanadinoj kuhinji podržavaju male proizvođače koji ih mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. Tako, primjerice, pačja prsa koja je Ana u novom jelovniku spojila s karameliziranom cikorijom i sirupom od porta dolaze iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, janjetina koju pripremam uz poriluk i tart od ličkog krumpira i smeđeg maslaca stiže iz OPG-a Lika, dok kozji sir dolazi iz nagrađivanog OPG-a Ambient Park, ovaj put u kombinaciji s domaćim rezancima i aromatičnim ljetnim tartufima.

Uz OPG Ambient Park Anu veže i jedno lijepo iskustvo: naime, prestižni Michelin nedavno je u Zagrebu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije snimao svoj poznati serijal 'A Chef's World' koji se emitira na njihovu kanalu i Instagram profilu koji broji preko 2,4 milijuna pratitelja, a jedna epizoda posvećena je upravo hotelu Esplanade, chefici Ani Grgić Tomić, njezinu kulinarskom izričaju, poznatim Esplanadinim štruklima te OPG-u Ambient Park, njihovu imanju i izradi domaćeg kozjeg sira.

Zlevanka od kukuruza i maka, marmelada od crnog ribizla, vanilija, svježe bobice
arhiva hotela esplanade Zlevanka od kukuruza i maka, marmelada od crnog ribizla, vanilija, svježe bobice

"Bila mi je osobita čast što su odabrali upravo mene i hotel Esplanade da predstavimo Zagreb i spoj suvremene i tradicijske gurmanske ponude. Provela sam prekrasan dan s ekipom iz Michelina. Gospođe iz Pariza koje rade na projektu snimanja serijala bile su oduševljene onime što nudimo i načinom prezentacije. Vjerujem da je to izvrsna promocija Zagreba kao gurmanske destinacije. Biti dio toga osobita je čast i svakako puno znači”, dodala je Ana.

arhiva hotela esplanade Esplanada - ljetni meni 2021 - chef Ana Grgić Tomić