Ovogodišnja Met Gala, koja će se održati 13. rujna, prvi će put poslužiti meni na kojem su jela isključivo biljnog podrijetla! Dio je to njihove misije da se daje naglasa na različitosti i inkluziji, i to ne samo kroz modu, već eto i kroz gastronomski dio tog velikog modnog događaja.

profimedia-0606708884
Profimedia Chef Marcus Samuelsson

Organizatorica događanja, glavna urednica američkog Voguea Anna Wintour dala je zadatak slavnom chefu Marcusu Samuelssonu da kreira večeru posvećenu modernoj američkoj kuhinji, koja će, naravno, biti u skladu s idejom raznolikosti i inkluzivnosti. Stoga je on angažirao 10 svojih kolega iz New Yorka Fariyal Abdullahi, Nasim Alikhani, Emmu Bengtsson, Lazarusa Lyncha, Junghyuna Parka, Erika Ramireza, Thomasa Raquela, Sophiju Roe, Simone Tong i Fabiana von Hauskea. Zajedno, ova vrlo raznolika reprezentacija chefova, predstavit će jela u stilu piknika, sva veganska, poput salate od lubenice, pečenih kora od krumpira i sličnih. A uoči Met Gale chefovi i magazin Vogue počeli su dijeliti recepte u obliku reelsa na Instagramu, sve pod hashtagom #MetGalaChefs, a prvi je bio za salatu Nicoise chefice Sophije Roe.

“Važno je biti u tijeku s time što se događa danas, s time kako se hrana i pristup hrani mijenjaju u Americi. Želimo biti dio budućnosti američke gastronomije”, poručio je chef Samuelsson.
Inače, ovaj potez Met Gale dio je trenda i na ostalim glamuroznim svečanostima i dodjelama nagrada u Hollywoodu. Tako je dodjela Zlatnih globusa 2020. bila prva koja je sa svog menija uklonila sve namirnice životinjskog podrijetla.

thomas raquel 23
Instagram Pastry chef Thomas Raquel

“Klimatska kriza je nešto što nam svima prijeti, zato smo i počeli razgovarati što možemo napraviti kako bismo poslali poruku koju će svi čuti i razumjeti. Ne zavaravamo se da ćemo jednim menijem promijeniti svijet, ali ovim malim korakom nastojimo podići svijest građana. Hrana koju jedemo, način na koji se ona prirpema i uzgaja te gdje se i kako bacaju ostaci, sve to utječe na klimatsku krizu”, rekao je tada Lorenzo Soria, predsjednik Urduženja stranih novinara u Hollywoodu, koje organizira dodjelu Zlatnih globusa. Nakon toga trendu su se priključili i organizatori dodjela nagrada Ceha glumaca, nagrada Critics' Choice te Oscara koji su uzvanicima nudili ili potpuno veganske menije ili su povećali ponudu hrane isključivo biljnog podrijetla.

profimedia-0454757297
Profimedia Chef Lazarus Lynch