U novom nastavku naše rubrike Iz Dikine kuhinje, bavimo se žabama. Naime, autorica i vrsna poznavateljica dalmatinske kuhinje, Dika Marjanović-Radica koja je u svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja” istraživala namirnice i njihovu tradicionalnu pripremu, pisala je tako i o jelovniku u kojem su glavne zvijezde - žabe. U izdanju knjige iz 1951., u prijedlogu jelovnika za ljetne mjesece, predstavlja tako nekoliko recepata s tom namirnicom a mi u ovom nastavku rubrike donosimo recept po uzoru na njezin, i to za pržene žabe.

Inače su žabe (žablji krakovi posebno) gastronomski specijalitet u krajevima uz Cetinu kao i u neretvanskom kraju. Žabe, okusom, podsjećaju zapravo na piletinu a može ih se kuhati, pržiti, pohati, staviti u brudet ili pak raditi juhu od njih ( u tom se slučaju koriste krakovi bez kosti, peršin, češnjak i sok od rajčice, a odlično ide i grašak).

U nastavku pogledajte prijedlog ljetnog menija koji uključuje žabe, iz izdanja kuharice Dike Marjanović-Radice iz 1951. godine te isporbajte recept za pržene žabe po uzoru na njezin.

RUČAK:
Juha od žaba
Pržena pastrva
Salata od glavatog kupusa
Raci kuhani po skradinsku
Kolač od grožđa

VEČERA:
Žabe omrvičene pržene
Salata od krastavaca i krumpira

Pržene žabe
Sastojci:
50 dkg žaba
1 jaje
brašno
krušne mrvice
ulje

Priprema:
Dobro očistiti žabe, ukloniti sve žilice te sve dobro oprati. Posoliti ih i a onda pripremiti za prženje - prvo ih uvaljati u bašno, pa u tučeno jaje (dobro je u smjesu ubaciti i malo ulja i malo mlijeka) pa u krušne mrvice te ih pržiti u ulju. Još vruće ih posuti nasjeckanim peršinom te poslužiti uz salatu.