Na prvi pogled kokos je neprivlačan tvrdi plod grube kore, ali zato ono najbolje od njega - mekana, sočna, bijela i jestiva unutrašnjost srce je ploda koje se obožava diljem svijeta. Zelene je boje, a sazrijevanjem postaje smeđ i tvrd. Okruglog je do ovalnog oblika, a zreli plod u ljuski i mesu sadrži kokosov sok. Svježe ubrani kokosi mogu se čuvati na hladnom mjestu i do nekoliko mjeseci, no kada ih otvorite, treba ih držati u hladnjaku i potrošiti u roku od pet dana. Prerađeni kokos kupujemo kao kokosovo brašno, listiće, mlijeko, vrhnje, maslac i ulje. Zanimljivo je da se kokos izvrsno slaže s rižom, mahunarkama, ribom, mesom, začinima kao što su curry, čili, cimet, đumbir... a opet toliko ga obožavamo u slatkim kombinacijama jer raznim slasticama daje prepoznatljiv ugodan okus. Zato i podsjećamo na ovu odličnu tortu, kao stvorenu za ljeto.

Torta od krem sira i kokosa

Sastojci
Za biskvit
100 g kokosova brašna
3 bjelanjka
100 g šećera
Za kremu
4 dl slatkog vrhnja
300 g krem sira
1 limeta
100 g šećera
Za preljev
1 mango
50 g šećera u prahu
1 dl slatkog vrhnja za ukrašavanje

Priprema

Bjelanjke i šećer izradite u snijeg i dodajte kokosovo brašno. Biskvit pecite u namašćenom limu za torte 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva. Istucite slatko vrhnje i šećer te dodajte pjenasto izmiješani krem sir, sok i naribanu koricu limete. Na ohlađeni biskvit stavite kremu. Mango ogulite, usitnite štapnim mikserom te dodajte šećer u prahu. Preljev rasporedite po torti ili nakon rezanja izlijte na svaki komad. Tortu ukrasite naribanim kokosom ili oguljenim listićima badema.

Torta sa sirom i kokosom
Profimedia