Iako se bliži kraj kolovoza, još uvijek, srećom, na tržnicama možemo naći ljetno povrtno trojstvo - tikvice, rajčice i patlidžan. Doduše, u ljetnim receptima najčešće koristimo prva dva navedena povrća, no danas ćemo se baviti ovim trećim - patlidžanom. Njega možete nabaviti svježeg sve do polovice rujna, negdje i dulje, ovisi o vremenskim prilikama.

Ovo povrće je i vrlo zdravo - štiti zdravlje probavnog sustava, pomaže pri regulaciji dijabetesa, pomaže pri stresa a potiče i mršavljenje. Patlidžan je dobar i pri prevenciji osteoporoze, ublažava simptome anemije te može poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Sve to ne čudi jer u sastavu patlidžana pronalazimo vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan a osim toga, patlidžan sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina.

profimedia-0348607839
Profimedia 

Patlidžan često pečemo, stavljamo u sataraše ili slične umake, punimo ga ili od njega radimo Baba Ganoush, namaz od patlidžana uz začine koji potječe iz libanonske kuhinje. I mi ćemo se danas baviti namazom od patlidžana, u nastavku otkrijte kakvim.

Sastojci:
1 srednji patlidžan, izrezan na komade
2 velike slatke crvene paprike, narezane na komade
1 srednji crveni luk, izrezan na komade
3 žlice maslinovog ulja
3 režnja češnjaka, mljevena
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
1 žlica paste od rajčice
Kruh

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte ulje, češnjak, sol i papar, zatim stavite narezano povrće u veliku zdjelu - patlidžan, paprike i luk - te ih prelijte tom mješavinom. Prebacite povrće u prethodno nauljenu posudu za pećenje te ga pecite dok ne omekša i lagano porumeni, 45-50 minuta. Jednom promiješajte. Kad je gotovo, pustite da se malo ohladi te povrće prebacite u food procesor. Dodajte pastu od rajčice i miksajte da se malo sjedini. Nemojte previše miksati da smjesa ne postane glatka. Prebacite u zdjelu za posluživanje te servirajte uz kruh. Prijatno!