Ljutika je luk koji se izuzetno cijeni, bez obzira konzumirate li ga svježeg, ukiseljenog ili karameliziranog, jer sitne glavice kriju raskoš okusa. Karakteristika ovog luka je spoj blage ljutine i slatkoće (a upravo se taj okus razvija termičkom obradom) što je i razlog zašto je ljutika, posebno karamelizirana, odličan prilog pečenom meso ali bijeloj ribi te vrlo jednostavnim zalogajima s prepečenim kruhom. A za gurmane odlična je preporuka poslužiti karameliziranu ljutiku i plave sireve. Donosimo recepet za pripremu upravo karameliziranih ljutika.

Karamelizirana ljutika prilog jelima
Shutterstock 

Sastojci

500 g ljutike
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice balzmičnog octa
1 žlica meda
grančica svježeg timijana

Priprema
Ljutike očistite od vanjske ljuske, ali im sačuvajte peteljke da bi ostale čitave. Ako imate koju veću ljutiku, prepolovite je po dužini. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite ljutike. Pržite ih kratko, samo toliko da uhvate malo boje sa svake strane. Dolijte malo vode, med i balzamični ocat te sve kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne pretvori u gusti sirup i obloži ljutike. Ako se tekućina reducira, a ljutike su još tvrde na dodir, dodajte još malo vode i nastavite kuhati dok ne omekšaju. Pred kraj dodajte svježi timijan. Karamelizirane, sočne i mekane ljutike poslužite uz meso i ribu ili kao dodatak u malim zalogajima.