Što zbog ekonomskih uvjeta, što zbog ekologije, sve se više traže savjeti kako neku namirnicu što bolje iskoristiti. To dobro zna i nagrađivani australski chef Josh Niland koji zadnjeg dana kolovoza izdaje svoju drugu knjigu ‘Take One Fish: The New School of Scale-to-Tail Cooking and Eating’. Niland u knjizi obrađuje 15 različitih vrsta ribe te donosi 60 bogato ilustriranih recepata u kojima se riba koristi od glave do repa. Neki su recepti jednostavni, neki dosta komplicirani, ali definitivno nam donose novu inspiraciju. Knjiga je svojevrsni nastavak njegove prve uspješnice, knjige 'Whole Fish Cookbook' koju je izdao 2019. godine.
"Više od milijarde ljudi oslanja se na ribu kao svoj glavni izvor proteina. Izlovljavanjem riba uništavamo bioraznolikost oceana, a jedini odgovor na to je da što bolje iskoristimo svaku ribu. Smatram da moja zadaća kao chefa nije otvarati staklenke kavijara, već najbolje iskoristiti svoju edukaciju i poznavanje tehnika kako bih poučio chefove koji rade sa mnom te odgojio novu generaciju chefova odgovornijem ponašanju u kuhinji", govori Niland koji svojim kolegama daje tri ključna savjeta kod priprmeanja i posluživanja ribe u restoranu - gostu treba dati informaciju odakle je riba, kako je ulovljena te koje su kulinarske tehnike korištene u njezinu pripremanju.
"Na taj način kod gostiju podižemo razinu svijesti o namirnici koju konzumiraju te i njih na neki način educiramo. U svakoj situaciji u kuhinji moramo pronalaziti nove načine da utječemo na promjene na globalnoj razini koje će na kraju sačuvati život u morima i oceanima", nastavlja vlasnik restorana Saint Peter u Sydneyju te prve australske održive ribarnice The Fish Butchery. Njegova glavna poruka je da nema pravila kod pripremanja ribe nego da je pred nama čitav niz nebrojenih mogućnosti. Zavirite s nama u Nilandovu novu knjigu.