Kao što često napominjemo i potičemo - kuhanje treba bazirati na sezonskim namirnicama. Ima jako puno recepata koji omogućuju takav pristup kuhanju, bez obzira koju vrstu prehrane pratite. Uostalom, ako se želite zdravo hraniti, onda se pristup planiranju i pripremi obroka zaista treba naslanjati na godišnje doba, odnosno na namirnice koje se mogu bez problema nabavljati na tržnici (ili u vlastitom vrtu, ako ste među tim sretnicima).
Jedan od recepata koji prati takav pristup je recept za vegetarijansko ‘jelo na žlicu’, jelo koje je sastavljeno od ljetnog povrća i tofua. Zovemo ga ‘vegetarijanski curry’ sprema se brzo a u okus ćete se zaljubiti na prvo kušanje! Isprobajte!

Sastojci:

4 žlice djevičanskog kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 pakiranje čvrstog tofua, osušenog, narezanog na kockice
2 srednja luka, grubo nasjeckana
⅓ šalice paste od crvenog curryja
2 velike tikvice, izrezane na komade
1 mango patlidžan narezan na komade
20 dkg mahuna
Nezaslađeno kokosovo mlijeko
Limeta, korijander i prženi kikiriki za serviranje
sol

profimedia-0516583003
Profimedia 

Priprema:

Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi, dodajte tofu u jednom sloju i kuhajte, okrećući jednom, dok ne dobije zlatno smeđu boju, oko 4 minute. Prebacite na papirnate ubruse da se ocijede. Začinite solju. Potom zagrijte preostale 2 žlice ulja u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i obilno soli te kuhajte, često miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Umiješajte curry pastu i nastavite kuhati, često miješajući, još 2 minute. Zatim ubacite tikvice, patlidžan i mahune (možete dodati i još povrća po želji) te miješajući kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta. Ulijte kokosovo mlijeko i pola šalice vode i pustite da kuha.
Sljedeći korak je dodati tofu u lonac - lagano promiješajte da se sjedini. Kuhajte dok se ne zagrije, oko 3 minute. Začinite s još soli ako je potrebno. Kad je gotovo, podijelite curry u zdjele i svakoj dodajte obilno soka od limete te ukrasite po želji, mi predlažemo korijander i prženi kikiriki.