To što se netko odrekao svinjskih rebrica ili odreska od odležane govedine ne znači da neće imati priliku uživati u, na primjer, zrelim crnjacima. Tko se hrani samo biljem, unosi manje zasićenih masti, puno nekih vitamina, minerala i vlakana, ali nekih drugih i premalo, poput vitamina B12 ili dobrih omega 3 masnih kiselina. Njihov nedostatak može izazvati zdravstvene probleme pa treba pronaći druge namirnice koje će ih nadoknaditi. No, nisu svi vegetarijanci isti. Peskatarijanci jedu ribu, a fleksitarijanci si ponekad priušte i meso. Dobar pjenušac pristajat će uz obroke svih njih, puno je i mirnih vina primjerenih vegetarijanskoj prehrani, a ova trica može pomoći i ljudima koji zbog zdravlja moraju na dijete da ipak uživaju u čaši vina.
Svježi komorač fino se slaže s avokadom, narančama, mandarinama, narom, artičokama, a dobra će pratnja toj zamišljenoj salati biti mlađi sauvignon. Sorta je među najpopularnijima na svijetu, a daje vina vrlo različitih stilova. Najčešći su svjež novosvjetski izraženijeg mirisa te mirniji, mekši, odležaniji pa i ozbiljniji starosvjetski, odnosno europski. Prvi pristaje vegetarijanskoj hrani ili jelima u kojima dominira povrće poput svježih krastavaca, zelene paprike pa i graška i tikvica, a drugi voli i ribu i meso. Osobine oba stila ima izvrsni Sauvignonn 2019. vinarije Sokač. U zagrebačkom Vinskom klubu butelja stoji 45 kuna i ima odličan omjer cijene i kvalitete.
Šparoge, brokula, koraba, lisnato povrće poput kelja, špinat i blitva, medvjeđi luk, stabljike celera, pa i avokado koji je plod biljke iz porodice lovora odlične su vegetarijanske namirnice, a i "mesojedi" bi ih trebali što češće konzumirati zbog finih okusa te dobrog utjecaja na zdravlje. Na prvi su pogled vrlo različite, no sve se mogu lako sprijateljiti s mineralnijom istarskom malvazijom kakvu je iz prošlogodišnje berbe napravila vinarija Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna. U njoj je mineralnost nadvladala voćnost, a vino kao da je sa šardoneovskog oblog stila lagano skrenulo prema oštrijem rizlinškom. Butelja u Miva Galeriji vina stoji 75,50 kuna.
Šumske gljive, ponajprije vrganji, izvrsni su prijatelji zrelom crnom pinotu, a svježija vina od te sorte vole i pečenu ciklu, patlidžan i ostalo grilano povrće. Ponajbolji crni pinoti stižu iz Burgundije i u pravilu su među najskupljima na svijetu, a vodeći hrvatski s Plešivice. Ovogodišnji hit je Crni pinot 2017. Cimbuščak vinarije Korak od grožđa sa starih trsova iz vinograda čiji naziv nosi, a stoji malo više od 200 kuna. Zrelog je i punog okusa, baš za ponajbolja jela od vrganja, a pristaje i patki s umakom od divljeg kestena i kruškom. Nije vegetarijansko jelo, ali izvrsno je. Imaju Koraki i mlađi crni pinot u kojem je i grožđe s položaja Križevac, a berba 2018. je na uje.hr 136 kuna.