Ove su salate neobične i drukčije od onih na koje smo navikli: konkretnije su i hranjive pa mogu poslužiti kao cjelovit obrok, no dovoljno su lagane i osvježavajuće zahvaljujući aromatičnim preljevima u kojima se spajaju razbuđujući citrusi, ugodna slanoća sojinog ili ribljeg umaka, listići svježeg začinskog bilja i ljutkasto iznenađenje koje donose pažljivo očišćene i nasjeckane čili papričice, svjež đumbir ili češnjak. Odličan sastojak je i smeđi šećer (muscovado, palmin ili od kokosova cvijeta) čiju količinu možete prilagoditi (počnite s pola žličice),  a važan je jer pruža stabilnost i dubinu kiselkasto-ljutkastim okusima ostalih sastojaka. U ulogama glavnih sastojaka u ovim salatama uglavnom briljiraju noodlesi(rezanci), kockice tofua, kriške avokada, komadići egzotičnog voća te obilje nasjeckanog svježeg povrća.Žlica sezama ili nasjeckanog kikirikija podrazumijeva se kao finale gotovo svake od salata koje smo prikupili iz raznih kuharica s područja Azije. Donosimo tri recepta!

Salata s noodlesima i paprikom

Sastojci

800 g rižinih noodlesa (rezanaca)
1 crvena paprika
2 mlada luka
sol
1 žličica šećera
3 žlice suncokretova ulja
5 žlica svijetlog soja sosa
1 žličica kineske mješavine začina

Priprema

Skuhajte noodlese, ocijedite ih i ostavite da se ohlade. Za to vrijeme papriku narežite na kockice, a mladi luk na kolutiće. U posudicu stavite sol, šećer, ulje, soja sos i začine te ih žestoko miješajte dok ne nastane fini preljev. U velikoj zdjeli pomiješajte rezance i povrće te prelijte dressingom.

profimedia-0615177505
Profimedia 

Edamame s mješavinom salata

Sastojci

75 g smrznutih oljuštenih edamame zrna
4 rotkvice
1 krastavac
2-3 lista kineskog kupusa
šaka rukole
šaka matovilca
1-2 grančice korijandera
2 jaja
mješavina bijelog i crnog sezama za posipanje

Za preljev
4 žlice soka od limuna
2 žlice maslinova ulja
1 žličica sezamova ulja
1 žlica soja sosa
prstohvat smeđega ili kokosova šećera
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 češanj češnjaka

Priprema
Ispecite tanki omlet od lagano razmućenih jaja pa ga ostavite da se ohladi i zatim narežite na trake. Edamame kuhajte u ključaloj slanoj vodi 3-4 minute. Isperite ga hladnom vodom i ocijedite. Rotkvice i krastavac narežite na kolutove, kineski kupus na trakice pa ih izmiješajte s rukolom, matovilcem, listićima korijandera i edamameom. Protisnite češnjak pa ga žustro izmiješajte s ostalim sastojcima za preljev. Prelijte preko salate i na kraju umiješajte trakice pečenih jaja.

Cvjetača na tajlandski način

Sastojci

1 cvjetača
ulje od kikirikija
4 stabljike limunske trave
1 češanj češnjaka
1 čili papričica
1 žlica muscovado šećera
sok od 3 limete
1 žlica soja sosa
1 manji luk
svežnjić svježeg korijandera
2 mini glavice zelene salate

Priprema
Narežite cvjetaču na cvjetiće pa je stavite u multipraktik i usitnjavajte dok ne postane nalik riži. Sitno nasjeckajte limunsku travu pa je lagano propirjajte na ulju, a zatim dodajte cvjetaču i pržite 3-4 minute. U blenderu izmiksajte češnjak, očišćenu čili papričicu i šećer, zatim dodajte umak od ribe i sok od limete pa opet promiksajte. Prelijte po cvjetači pa umiješajte nasjeckani luk i korijander te rasporedite po zelenoj salati.

profimedia-0354340269
Profimedia