Kruh od tikvica jedno je od onih jednostavnih jela za koje vam ne treba ni puno vremena ni puno truda. Čak vam ne treba ni mikser! To je vlažni, ukusni i brzi kruh, idealan za doručak, međuobrok ili čak desert. Možete ga obogatiti omiljenim orašastim plodovima, začinima ili suhim voćem.
Može ga se čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi ili umotati u plastičnu foliju na nekoliko dana. Također ga možete i zamrznuti - prvo ga ostavite da se potpuno ohladi, potom ga zamotajte u plastičnu foliju, a zatim čvrsto u aluminijsku foliju. Tako zamrznut može trajati čak tri mjeseca.
U nastavku vam donosimo recept.

Sastojci:

cca 400g naribanih svježih tikvica (ne trebate ih guliti)
170 g neslanog maslaca, otopljenog, plus dodatno za podmazivanje posude za pečenje
390 g univerzalnog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
270 g šećera
2 velika jaja, umućena
2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli (izostavite ako koristite slani maslac)
100 g sjeckanih oraha
120 g suhih brusnica ili grožđica

profimedia-0515152672
Profimedia 

Priprema:

Prvo naribajte i ocijedite tikvice - stavite ih u sito ili cjediljku nad posudom. Dok se tikvice cijede, upalite pećnicu na 175 stupnjeva i namažite posude za pečenje (možete koristiti dva kalupa za kruh). Potom u velikoj zdjeli snažno umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić. U drugoj velikoj zdjeli umutite šećer, jaja, vaniliju i sol (izostavite sol ako koristite slani maslac). Umiješajte ocijeđene naribane tikvice pa otopljeni maslac. Mješavini šećera, jaja i tikvica dodajte mješavinu brašna, po trećinu, miješajući nakon svakog dodavanja. Na kraju ubacite orahe i brusnice ili grožđice, ako ih koristite.
Dobivenu smjesu podjednako podijelite u posude za pečenje. Pecite 50 minuta na 175 ° C. Ostavite da se ohladi u posudama 10 minuta a potom prebacite na rešetke da se kruh dobro ohladi. Uživajte!