U današnje vrijeme nemalo je postignuće održati tradiciju punih, okruglih 15 godina! Unatoč svim okolnostima, Dani smokava u gradu Krku u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, uspjeli su u tome jer se održavaju od daleke 2007., a ove, jubilarne 15. godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset dana. Ta tradicionalna manifestacija grada Krka slavi cijenjenu i vrlo raširenu voćku Mediterana, smokvu, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima, Dani smokava istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište. Program manifestacije je bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima; i gastronomskim znalcima i gurmanima; i gostima i domaćinima - a uključuje izložbeni dio s desetak izlagača/proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka - ali i ugostiteljsku ponudu 15 restorana, wine barova i bistroa, konoba i pizzerija, koja se tih dana bazira na smokvama.
Ovogodišnje Dane smokava ponajviše je obilježila gala večera povodom jubilarnog 15.izdanja festivala, 'Smokve by Deni Srdoč'. Mladi, ali izuzetno talentiran, poznati i priznati chef, 29-godišnjak rodom s Krka, koji je restoranu Draga di Lovrana u kojem je radio, priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, a danas je glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u hotelu Hilton Costabella Beach Resort and Spa, vrlo dobro zna kako smokvu pretvoriti u zvijezde kroz svoja sofisticirana jela. U ponedjeljak 30. kolovoza u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina, Srdoč je upriličio pravi gastronomski doživljaj, hommage smokvi, popraćen vinima Kvarnera, a uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera - Kvarner Wine.
Vinsku prezentaciju vodio je tajnik udruge Žarko Stilin Belac, uz vinare, a menu je sadržavao maštovite delicije na temu smokve. Za vrijeme dok su se gosti zagrijavali i smještali za stolove s pogledom na more i krčku rivu, posluženi su pjenušci dobrodošlice - Maličić vinarije Šipun i pjenušac Gospoja. Prvi slijed bio je juneći tartar, s umakom hollandaise, poslužen uz tostiranu focacciu, emulziju od vlasca i ukiseljene smokve, a uz to jelo pio se pjenušac Plovanić od sorte belica. Drugi slijed bio je oslić u marinadi s odležanim koromačem i ciklom u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline. Uz njega je servirana je žlahtina Sveta Lucija vinarije Antuna Katunara, koja je nedavno osvojila broncu na Decanterovu ovogodišnjem ocjenjivanju vina u Londonu. Slijedio je rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi koji je fantastično pratio hvaljeni vrhunski rosé Trojišćina vrbničke vinrije Šipun. Mesni slijed bio je filet slavonske crne svinje glazirane smokvama uz espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i jus, a vinski par je bio izvrstan sansigot Kuće vina Ivan Katunar. Riječ je o sorti koja je upravo zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja. Desert je bio svojevrsna slatka fantazija: čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble od lješnjaka i flambirane smokve. Vinski partner desertu bilo je Misno vino (žlahtina) Poljoprivredne zadruge Gospoja. Nakon svega, gosti su kušali i vino iznenađenja, prošek Novi poret ugostiteljstva i trgovine Nada iz Vrbnika.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.