Volite li nove kombinacije na vašem tanjuru, ali i mediteransku kuhinju ovo će vas jelo oduševiti. A svako jelo je ponos zemlje iz koje dolazi, te oduševljava svježinom i namirnicama koje su potrebne za pripremu, ali i novom dimenzijom ljeta u tanjuru. Gazpacho je hladna juha od sirovog povrća, dok za pripremu jednostavne caprese salate koristimo mozzarellu, rajčice i bosiljak, no u istom loncu odlična su ideja za lagani ručak ili večeru. Osim okusima privlači i pravom mediteranskom estetikom. A kako bismo opisali ovo jelo? Za neke je to gusta juha, za druge sočna salata koju ćemo poslužiti uz domaće lepinje ili kriške prepečenog kruha začinjenog maslinovim ulje. Može se jesti i žlicom i vilicom, nadjevati na komadiće kruha, poslužiti u tanjure ili atraktivne čaše. Poslužite dobro rashlađeno jer tada će svi elementi dati ono najbolje od okusa i mirisa.

Sastojci

1 kg zrelih rajčica narezanih na veće komade
2 veća češnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog vlasca
1 žličica morske soli
1/2 jalapeno papričice
4 kocke leda
2 žlice balzamičnog octa
1 1/2 žlica vinskog octa
275 g mini rajčica (operite ih i ogulite)
100 g sitno nasjeckanog svježeg krastavca
šaka svježeg bosiljka
225 g mini mozzarelle
1 veći zreli avokado narezan na kockice
svježe mljeveni papar
maslinovo ulje

Priprema

U blender dodajte rajčice, češnjak, vlasac, jalapeno papričicu i sol po želji. Izmiksajte u pire te dobiveni pire procijedite kroz krupnije cjedilo. Važno je dobiti što je moguće više tekućeg dijela, a pulpu odstranite. Dodajte kockice leda, umiješajte balzamični ocat, žlicu maslinova ulja, vinski ocat, sjeckane mini rajčice, krastavac, usitnjeni bosiljak i papar po želji. Miješajte kako bi se svi sastojci proželi i kako bi se led otopio te ravnomjerno rashladio juhu. Po želji dodatno začinite. Preporuka je da ostavite juhu na hladnom i do dva dana kako bi se okusi istaknuli. Prije samog posluživanja stavite juhu u posudu za posluživanje, dodajte mini mozzarelle, avokado i nekoliko kapi maslinova ulja te ukrasite s nekoliko svježih listića bosiljka.
Savjet više: Ovisno o tome koliko su rajčice sočne, slatke ili kiselkaste, ovisi i cjelokupni okus gazpacha, koji se lako prilagođava količinom ostalih namirnica i začina.