Visoka škola Aspira i StoryGourmet, jedini gastro magazin kojeg stvaraju chefovi, dodijelili su vrijednu stipendiju u iznosu od 60 tisuća kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. U finalu održanom 2. rujna Tea Gojak iz Makarske pobijedila je između tri finalista – uz nju natjecali su se Marin Pavletić, koji je zauzeo drugu poziciju te dobio nagradu u iznosu od 30.000 kuna, za koliko će mu se smanjiti školarina u Aspiri, dok je treći bio Rene Polonijo, kojem je pripala nagrada od 15.000 kuna. O poretku je odlučivao žiri u kojem su bili chef Nikša Boban, predavača kulinarstva na Visokom učilištu Aspira, Antonia Musulin iz Aspire te Emina Basara, glavna urednica StoryGourmeta.

DSC_9340
Robert Gašpert Dekan Aspire Alen Jerkunica i finalisti Marin Pavletić, Tea Gojak i Rene Polonijo

Ovo mi uistinu jako puno znači, zahvaljujem Aspiri i StoryGourmetu koji su organizirali ovo finale. Trudit ću se da opravdam povjerenje”, vidno emotivna rekla nam je Tea, koja je i uoči finala naglašavala koliko želi studirati baš u Aspiri. Na pobjedi joj je čestitao i dekan Visoke škole Aspira Alen Jerkunica, dok je chef Nikša Boban nakon proglašenja naglasio da bi sa svo troje finalista već sada rado surađivao u svojoj kuhinji.

“Dok sam bila u srednjoj školi, svi su pričali o Aspiri u superlativima. Shvatila sam da je to točno ono što mi treba, ali uvijek su mi financije predstavljale problem, tako da me ovaj natječaj silno razveselio”, rekla je Tea koja je u Makarskoj završila srednju škočlu, smjer kuharstvo, a dodatno je završila i 4. stupanj.

“Od svoje 16. godine, svake sezone radim u novom restoranu ne bih li u svakom mjestu naučila ponešto novo. Moj otac mi je otvorio vrata svijetu kulinarstva pokazavši mi tajne najbolje domaće kuhinje, a jedna od njih je da kvaliteta jela proizlazi iz količine ljubavi koju ulažeš tijekom kuhanja. Osim što kuham, također se smatram gurmanom jer jako cijenim hranu i smatram da prava ljubav dolazi iz želuca. Za mene je kuhanje umjetnost. Volim taj proces stvaranja. Eksperimentiranje, otkrivanje novih recepata, upoznavanje svjetskih tradicionalnih kuhinja... No najljepši je osjećaj kada vidiš da osoba uživa u tvom jelu i cijeni trud koji si uložio u nj. Kada osoba spozna tvoju prvobitnu viziju onoga što si htio stvoriti. To je ono što me ispunjava”, napisala je pobjednica Tea u svojoj prijavi.

DSC_8309
Robert Gašpert Chef Nikša Boban i finalisti natječaja Aspire i StoryGourmeta Rene Polonijo, Tea Gojak i Marin Pavletić

Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su u potpunosti spremni za izradu poslovnog plana.

Finalisti su imali zadatak u dva i pol sata pripremiti dva jela sa zadanim namirnicama koje je pripremio chef Nikša Boban. Našlo se tu dosta povrća, hobotnica, lubin te kozice. A kako su svo troje finalista s mora i te su im namirnice dobro poznate, odlično su se snašli. Pobjednicu natječaja Teu Gojak, kao I ostalu dvojicu finalista pratit ćemo I dalje kako bismo vidjeli njihova napredak tijekom studija na Visokoj školi Aspira, a kakva je bila atmosfera na finalu u Aspirinoj kuhinji pogledajte u našoj galeriji.

Robert Gašpert Finale natječaja - stipendija Aspira i StoryGourmet 2021