Ljeto je još s nama pa i u novom nastavku naše rubrike Iz Dikine kuhinje pišemo o jestveniku tog godišnjeg doba koji je autorica Dika Marjanović-Radica predstavila u svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja”. Ova vrsna poznavateljica te kuhinje piše i recepte za jela pa tako i mi donosimo inačicu jednog od recepata iz spomenutog jestvenika a ovaj put je na redu - skuša. No prije nego se bacimo na jestvenik i na recept, donosimo još neke zanimljivosti iz izdanja “Dalmatinska kuhinja” iz 1951. godine pa ćemo se tako dotaknuti zvijezde našeg recepta, skuše. Tako Dika Marjanović-Radica piše kako se skuša lovi i jede u proljeće i ljeto. Lovi se pod svijećama i udicama a, kako kaže, za jelo je odlična. Priređuje se pečena na žaru (gradelama), manje se prže, rade se na brudet a marinirane su osobito ukusne u ljetno doba. Često ih se kombinira sa srdelama (u marinadi ili pri kuhanju) jer se dobro slažu okusom.
Ovaj put ćemo ih raditi u umaku od rajčice a prije toga pogledajte primjer ljetnog jestvenika u Dalmaciji s početka 50-ih godina prošlog stoljeća:

RUČAK:
Rižot od ljušture
Lokarda sa kaparima
Raci po sinjsku
Savijača od jabuka

VEČERA:
Pečene skuše u umaku od rajčice
Pasulj kuhani
Grožđe

Pečene skuše u umaku od rajčice

Sastojci:

1 kg skuše
sol
papar
ulje
maslinovo ulje
5 češnja češnjaka, narezanog
peršin, narezan
1/2 kg rajčica, narezanih
masline
ružmarin

Priprema:

Očišćenu ribu dobro oprati i osušiti, potom je posoliti i peći na gradele. U loncu skuhati umak od rajčice - na maslinovom ulju zažutiti češnjak, dodati malo peršina te nasjeckane rajčice. Kuhati oko pola sata a potom dobiveni umak procijediti. Ribu možete filetirati i posložiti u lonac ili vatrostalnu posudu. te po njoj prelijete dobiveni umak. Po želji dodajte masline i malo ružmarina te po potrebi još malo začinite. Kuhajte još nekih pola sata i spremo je za serviranje!