Ukoliko i vaše nepce rado uživa u nešto drugačijem kruhu zasigurno ste se već izvještili u pripremi banana kruha ili kruha s tikvicama, pa je vrijeme i za okušati se u pripremi kruha sa svježim smokvama, slatke delicije koju možete poslužiti za doručak, užinu ali i kao desert. I dok se kraljica ljeta, svježa smokva, savršeno slaže sa sirevima, golica nepce zapečena, u ovoj kombinaciji kao da nadmašuje sve te doživljaje. Pripremite, kušajte te po želji poslužite u slatkoj varijanti uz marmeladu od smokava ili u slanoj - uz plave sireve.

Sastojci
6 velikih svježih smokava
180 g maslaca
180 g šećera
200 g brašna
3 jaja
1 limun
šaka sjeckanih badema ili lješnjaka
1/4 žličice praška za pecivo
2 žlice mlijeka
prstohvat soli

Priprema
Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva. Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje. Maslac i šećer miksajte kako bi dobili pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i umutite ga mikserom. U smjesu dodajte svježe naribanu koricu limuna i jednu žlicu soka limuna. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka pomiješajte s jajima i maslacem te dodajte mlijeko. U gotovu smjesu umiješajte smokve narezane na sitnije komade te nasjeckane bademe ili lješnjake. Smjesu ulijte u kalup te pecite 45 minuta do sat vremena, do trenutka kada kruh poprimi zlatno smeđu boju. Potpuno ohlađen kruh izvadite iz kalupa i poslužite!

profimedia-0350583299
Profimedia