Ovaj odličan prilog mesu ali i kruhu nastao je iz istog razloga kao i drugi ukusni predstavnici zimnice na našim policama, iz potrebe za očuvanjem povrća za hladne dane. Originalno dolazi iz Indije gdje se priprema od povrća, začinskih trava te voća. Danas postoje brojne verzije za pripremu reliša koji privlači svojim slatko-kiselim okusom, odličnom teksturom s većim ili manjim komadićima povrća ili voća ali i verzijama poput one s lukom i slaninom. Prava igra okusa dobiva se začinima koji paprici, rajčicama, patlidžanima, tikvicama i krastavcima daju na posebnosti. Ocat, kopar, peršin, curry, gorušica, samo su neke od malih tajni velikih majstora.

Reliš od rajčice i paprika

profimedia-0559595742
Profimedia 

Sastojci

1 kg mesnatih rajčica
150 g celera
2 jabuke (kisele)
1 zelena paprika
1 crvena čili paprika
125 g smeđeg šećera
75 ml vinskog octa
1 žlica gorušice u zrnu
sol
malo cimeta u prahu
malo mljevenih klinčića

Priprema - rajčice prelijte s vrućom vodom, ogulite i narežite na sitne kockice. Jabuke ogulite, papriku očistite i sitno narežite. Celer nasjeckajte na sitne ploške. U posudi pomiješajte rajčicu, jabuke, papriku, čili, šećer, ocat, gorušicu, sol, klinčiće i sve pirjajte sat vremena na laganoj vatri oko sat vremena. Gotov reliš pospremite u sterilizirane staklenke koji tako može biti očuvan šest mjeseci.