Breskva je pravo ljetno voće a iako smo ušli u rujan, ljeto još uvijek traje pa neka traje i na našim tanjurima. Na tržnicama se još uvijek mogu naći ukusne breskve stoga iskoristimo priliku i iskušajmo još nekoliko recepata s ovim sočnim voćem.

Jedan od recepata je svakako i cobbler, klasik među desertima, koji se sastoji od tijesta, prilično sličnog onom za drobljenac, i svježeg ili konzerviranog voća, S obzirom da su breskve u sezoni još kratko, sada je savršeno vrijeme za izradu ove ukusne slastice sa svježim breskvama.
No prvo nekoliko riječi o samom cobbleru. Datira negdje od sredine 19. stoljeća - 1859. je u Rječniku amerikanizama Johna Russella Bartletta definiran kao: “vrsta pite, pečena u loncu obloženom tijestom velike debljine, na koje se stavlja voće; ovisno o voću možemo govoriti o cobbleru s breskvama ili cobbleru s jabukama.”  Voće koje se koristi, osim spomenutih breskvi i jabuka, može biti i bilo koje čvršće voće, primjerice trešnje ili višnje. No, mi danas pripremamo cobbler s breskvama, recept provjerite u nastavku!

Sastojci:
6 svježih breskvi
pola žličice soli
pola šalice mlijeka
5 žlica maslaca
pola žličice ekstrakta badema
1.5 šalica bijelog granuliranog šećera
1 šalica brašna, višenamjenskog
2 žličice praška za pecivo
2 žlice kokosovog šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića

profimedia-0345144584
Profimedia 

Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se pećnica zagrijava, ogulite breskve, uklonite koštice, a zatim ih narežite. Zatim zagrijte srednju posudu na umjerenoj vatri. Dodajte narezane breskve, prstohvat soli, pola šalice bijelog granuliranog šećera i 1 žlicu kokosovog šećera. Povremeno promiješajte dok kuhate 2-3 minute. Breskve bi trebale pustiti sokove, a šećer bi se trebao početi otapati. Kad se to dogodi, maknite s ploče za kuhanje i ostavite sa strane.

Posudu za pečenje potom premažite rastopljenim maslacem (možete ga rastopiti u mikrovalnoj pećnici). Nakon toga, u velikoj zdjeli za miješanje umutite ostatak šećera (i kokosov i bijeli granulirani), brašno, pola žličice soli, ekstrakt badema i prašak za pecivo. Nakon što se ravnomjerno promiješa, umiješajte mlijeko. Zatim dodajte smjesu u podmazanu posudu za pečenje. Lopaticom zagladite u ravnomjerni sloj. Sljedeći je korak dodavanje breskvi i sirupa u posudu a nakon toga sve pospite cimetom i muškatnim oraščićem.
Recite u pećnici otprilike 35 minuta, dok ne bude pečeno, ali svakako pazite da se ne peče više od četrdeset minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi desetak minuta prije posluživanja. Ide odlično uz sladoled od vanilije! Uživajte!