U vječnoj dilemi i pregovorima o tome što je zdravo, a što fino, roditelji iz iskustva znaju da je najbolje naći se na pola puta i djeci pripremiti obroke koji sadrže i zdravo povrće i voće, ali napravljene tako da su djeci privlačni izgledom i mirisima te pogotovo okusom. Predlažemo dobar miks okusa koje vole, tradicionalnih ali i novih, zdravih izvora vrijednih nutrijenata pa tako i slatkog (ali iz zdravih izvora), posluženo tako da im neće biti moguće odoljeti!  I ne zaboravite - kompromis je ključna riječ, a krajnji rezultat - zdravo, sito i zadovoljno dijete – ipak je najvažniji. Donosimo zanimljive prijedloge zalogajčića jednostavnih za pripremu, a koje će zbog finih okusa rado će ih jesti i drugi članovi obitelji.

Tortilje s mrkvom

Sastojci

1 mlada mrkva
1 manja stapka celera
1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka i peršina
4 tortilje
120 g kineskog kelja
nekoliko listova zelene salate
2 žlice majoneze

Priprema - lagano ispecite tortilje pa ih ostavite da se ohlade. Sitno naribajte mrkvu i celer, a kineski kelj narežite na trakice. Pomiješajte s majonezom i začinskim biljem. Svaku tortilju premažite nadjevom, stavite na nju list ili dva zelene salate te smotajte u rolice. Poželji u tortilju možete dodati i komadiće pečene piletine ili tvrdog sira.

Šareni voćni ražnjići

Sastojci

2 manje crvene jabuke
1 nektarina
2 kivija
1 banana
mješavina smeđeg šećera i cimeta
kakao u prahu
ulje

Priprema - očistite voće i narežite ga na podjednake komade pa ga nanižite na drvene štapiće za ražnjiće. Pospite mješavinom šećera i cimeta te premažite s malo ulja. Stavite na vruću grill tavu i lagano zapecite sa svih strana. Na kraju pospite s malo kakaa u prahu.

profimedia-0310669716
Profimedia 

Muffini s maslacem od kikirikija

Sastojci

160 g brašna
65 g kakaa u prahu
1/4 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
115 g rastopljenog maslaca
2 žlice maslaca od kikirikija
100 g bijelog šećera
100 g smeđeg šećera
3 jajeta
200 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Za kremu
75 g kikiriki maslaca
260 g šećera u prahu
2 žličice meda
60 ml mlijeka

Za ukras
bademi

Priprema - zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi izmiksajte maslac i maslac od kikirikija pa zatim umiješajte i obje vrste šećera. Nastavite dodavati jedno po jedno jaje. Ulijte mlijeko i ekstrakt vanilije pa sve kremasto izmiksajte. Pomiješajte sa suhim sastojcima. Smjesu raspodijelite u kalupe za muffine pa pecite u pećnici 20-25 minuta. Za to vrijeme pripremite kremu: izmiksajte sve navedene sastojke pa nadjenite muffine kada se ohlade. Na vrh svakog stavite po badem.

profimedia-0604588412
Profimedia 

Punjeni krumpiri

Sastojci

4 mala krumpira
100 g svježeg sira
100 ml kiselog vrhnja
1 žličica senfa
1 tvrdo kuhano jaje
1 mali luk
100 g tvrdog sira
svežnjić peršina
sol
ulje

Priprema - zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpire dobro oribajte pod mlazom vode pa ih obrišite i zarežite u križ. Svaki premažite uljem pa zamotajte u aluminijsku foliju, stavite na lim i pecite oko 45 minuta. U međuvremenu napravite nadjev: u posudi izmiješajte svjež sir, vrhnje i senf, posolite te potom umiješajte nasjeckano jaje i luk. Kada se krumpir ispeče, izvadite ga iz lima, lagano pritisnite da se raspukne po zarezanome mjestu te napunite nadjevom. Na kraju pospite naribanim sirom i listićima peršina.

profimedia-0295390864
Profimedia 

Loptice od brokula s pire krumpirom

Sastojci

100 g nasjeckanih orašastih plodova
1 jaje
1 češanj češnjaka
400 g brokule
1 mrkva
110 g naribanog parmezana
sol, papar

Priprema - mrkvu ogulite, a brokulu narežite na cvjetiće pa zajedno kuhajte oko 10 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Brokulu izmiksajte štapnim mikserom, a mrkvu narežite na kockice. Izmiješajte zajedno pa umiješajte orašaste plodove, parmezan, protisnuti češnjak i jaje. Kada dobijete kompaktnu smjesu, oblikujte okruglice i stavljajte ih na lim za pečenje obložen papirom te pecite oko 30 minuta. Poslužite s pire krumpirom začinjenim maslacem.

profimedia-0608431486
Profimedia 

Prženi štapići bundeve

Sastojci

1 kg očišćenog mesa bundeve
3 žlice maslinova ulja
sol, papar
1 čašica kiselog vrhnja
1 češanj češnjaka
1/2 žličice naribane korice limuna iz bio uzgoja

Priprema - narežite kilogram bundeve kao krumpir za pomfrit. Pomiješajte s maslinovim uljem te posolite i popaprite. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva otprilike 15 minuta. Za to vrijeme napravite dip: u kiselo vrhnje umiješajte protisnuti češnjak i naribanu koricu limuna te začinite po želji.

profimedia-0402641364
Profimedia 

Jabuke u košuljici

Sastojci

600 g jabuka
50 g šećera
125 g brašna
20 g rastopljenog maslaca
2 žumanjka
100 ml mlijeka
ulje za pečenje ili kokosov maslac
sol

Priprema - jabuke ogulite, očistite i narežite na kolutiće debele oko 0,5 cm. Pospite ih šećerom i ostavite otprilike pola sata. U međuvremenu napravite tekuće tijesto: izmiksajte žumanjke, brašno, rashlađeni maslac, žlicu šećera i prstohvat soli. Ulijevajte mlijeko dok ne dobijete željenu gustoću tijesta. Ostavite ga na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta. Prije korištenja još jednom promiksajte.
Umačite kolutiće jabuka u tijesto i pržite u dubokoj tavi na ulju ili maslacu od kokosa dok s obje strane ne postanu zlatnožuti. Pržene kolutiće ostavite na kuhinjskom papiru da upiju suvišnu masnoću. Po želji pospite s malo cimeta ili šećera u prahu.

profimedia-0519489168
Profimedia