Kruške, omiljeni plod jeseni, dobro je jesti zbog brojnih razloga. Od njih se priprema rakija, kompoti i pekmezi, a izvrsno se slažu i sa sirevima. Odličan su dodatak jesenskim salatama poput onih od endivije, kristalke ili radiča te jelima od divljači i patke, a naš je odabir marmelada čiji će okus savršeno prijati u danima prvih jesenskih kiša. Donosimo recept!

Sastojci:

100 g šećera
50 ml hladne vode
50 ml kipuće vode
800 g krušaka (odmjeriti očišćene i pripremljene)
sok 1 limuna
1 vrećica limunske kiseline
1 vrećica vanilin šećera
400 g šećera
1 vrećica sredstva za pripremu džema
50 ml rakije od krušaka ili soka od kruške

Priprema: pomiješajte šećer sa 50 ml hladne vode u lončiću te pustite neka provri pa kuhajte na najjačoj temperaturi sve dok se smjesa na pretvori u karamelu. Maknite lončić sa štednjaka, dodajte kipuću vodu i promiješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Operite kruške, ogulite ih, prepolovite, odstranite im koštice, sitno narežite te izvažite 800 g. U lonac stavite kruške, sok od limuna, limunsku kiselinu, vanilin šećer i karamelu pa dodajte 400 g šećera pomiješanog sa sredstvom za pripremu džema. Neprestano miješajući zakuhajte smjesu na visokoj temperaturi, ostavite da kuha barem tri minute, stalno miješajte, a potom je uklonite sa štednjaka. Umiješajte rakiju ili sok od krušaka. Ako se stvorila pjena, uklonite je pa smjesu ulijte u pripremljene i oprane staklenke s poklopcem na navoj. Okrenite staklenke i ostavite da stoje na poklopcu otprilike pet minuta. Pospremite ohlađene staklenke na tamno i prohladno mjesto.

profimedia-0527654228
Foto: Profimedia