Sami ste kod kuće, ne da vam se baš kuhati a izbjegli biste naručivanje jela? Donosimo prijedlog obroka za koji vam treba svega pola sata, jedna tava i par osnovnih namirnica. Riječ je piletini a la caprese, odnosno piletini s mozzarellom, bosiljkom i maslinovim uljem. Ovo je savršen obrok kad žudite za nečim sočnim i moćnim, a opet jednostavnim. Pečeno na tavi i stavljeno u pećnicu radi sočnijeg okusa, ukrašeno svježim rajčicama, bosiljkom i balzamičnom glazurom - ovo zapanjujuće ukusno jelo nedvojbeno će postati omiljeno u obitelji.
Sastojci:
2 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica maslaca
8 žlica pripremljenog pesta (može kupovni)
4 kriške svježe mozzarelle
2 rajčice
balzamična glazura (1/2 šalice balzamičnog octa
3 žlice javorovog sirupa, meda ili smeđeg šećera)
svježi bosiljak
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pileća prsa prepolovite po dužini, čime ćete dobiti 4 tanja komada. Začinite ih s obje strane solju i paprom, po ukusu. U velikoj tavi koja može i u pećnicu zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte pileća prsa u tavu i pecite ih sa svake strane, oko 3-5 minuta. Četkom za tijesto svaki komad pilećih prsa prelijte s 2 žlice pripremljenog pesto umaka, kriškom mozzarelle i narezanim rajčicama. Stavite tavu u zagrijanu pećnicu. Pecite 10 minuta ili dok se sir ne otopi. Potom izvadite tavu iz pećnice, pokapajte pileća prsa balzamičnom glazurom i ukrasite svježim nasjeckanim bosiljkom.
Ako ne znate napraviti balzamičnu glazuru, evo recept: U posudu na vatri dodajte balzamični ocat i zaslađivač po izboru. Kad smjesa počne ključati, smanjite vatru na srednju. Nastavite pirjati dok se tekućina ne reducira, oko 10-15 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane da se ohladi.