O češnjaku uglavnom govorimo kao o začinu, biljci karakterističnog okusa, ali i odličnog djelovanja na naše zdravlje. No o češnjaku možemo pričati i kao o inspirativnoj namirnici od koje je lako pripremiti ukusne zalogaje. Uostalom, jeste li ikada probali koliko je ukusan češanj pečenog češnjaka? Slatkast, kremast i neodoljiv. 

profimedia-0323766346
Profimedia 

Za početak isprobajte pečene glavice češnjaka za čiju priprema ne treba više od malo omiljenih začina i maslinova ulja. Birajte krupne, svježe i zdrave glavice kojima je potrebno maknuti samo prvi sloj ljuske. Glavicama odrežite vrh te svaku stavite zasebno u alu-foliju. Posolite, začinite, poškropite s malo maslinova ulja, dobro zamotajte i pecite otprilike 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Pecite dok češnjak ne bude zlatnosmeđe boje. Sočan paketić poslužite uz pečeno meso i krumpir, ali i kao dodatak kriškama prepečenoga kruha, sirevima, u namaze ili pire. A za ljubitelje pita donosimo i ovaj recepet:

Slani kolač s karameliziranim češnjakom

Sastojci:

300 g lisnatog tijesta
4 glavice češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žlica balzamična octa
1 žlica šećera
1 žlicica ružmarina
1 žličica nasjeckanog timijana
sol, papar
100 g svježeg kozjeg sira
60 g tvrdog kozjeg sira
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g crème fraîche

Priprema: tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa) te ga stavite u kalup, a potom u hladnjak. Pripremite karamelizirani češnjak. Pojedinačne češnjeve češnjaka ogulite i stavite u lonac, dolijte vodu pa ih kuhajte tri minute na laganoj vatri. Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko dvije minute. Dodajte ocat i šalicu vode, ponovno zakuhajte pa kuhajte deset minuta. Dodajte šećer, začinsko bilje i žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom. Nakon toga maknite karamelizirani češnjak sa štednjaka. Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom. U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème fraîche, posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak. Pecite otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kolač poslužite topao ili ohlađen.

profimedia-0312672448
Profimedia