U dvorcu Fužine u Ljubljani vinska škola Belvin organizirala je 7. Međunarodni salon dobitnika Decanterovih priznanja - predstavio se 31 vinar iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ukupno 84 uzorka. Stručna javnost i posjetitelji mogli su kušati samo vina koja su ove ili prethodnih godina nagrađena na londonskoj DWWA, Decanter World Wine Awards, najvažnijem, najvećem i najvjerodostojnijem ocjenjivanju vina na svijetu.

IRM_0604
Peter Irman 

"Decanterovo ocjenjivanje iz godine u godinu potvrđuje da je najvažnije na svijetu. U 18. izdanju ocijenjeno je rekordnih 18.094 uzoraka iz 56 zemalja. Vina iz Albanije, Armenije, Bolivije, Kazahstana i Perua, usprkos krizi. Slovenski su vinari također poslali rekordna 242 uzorka”, rezimira Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih stručnjaka, direktor Belvinske škole i organizator salon Decanter Award. Michela Nassiz iz časopisa Decanter istaknula je da je 78 posto od 242 uzorka poslana iz Slovenije nagrađeno.

"To je dobar broj, a to je zato što Slovenija šalje vrlo kvalitetna vina. Slovenija ima veliki potencijal u vinskom turizmu jer je lijepa zemlja", poručila je Nassiz.

IRM_0697
Peter Irman 

Ovogodišnji rezultati posebno su zanimljivi jer se među osvajačima medalja pojavljuje velik broj vinara, koji su obično izvan dometa radara.

"Uvjeren sam da nema ljubitelja vina ili profesionalca koji poznaje sve nagrađivane vinare, a kamoli sva nagrađivana vina", dodaje Gorjak. Decanterova medalja često znači iskorak iz anonimnosti, a najbolje ocijenjena slovenska vina ove godine prema Decanteru su Selekcija Cabernet Franc Goriških brda sa 97 bodova i Radgonska Gorica (Zlatna Radgonska Penina Rosé Extra Dry), također sa 97 bodova te su dobila platinasto priznanje. Ukupno su slovenski vinari ove godine osvojili dvije platine, šest zlata, 50 srebra te 108 bronci.

Dašak atmosfere iz Ljubljane doživite u našoj galeriji.

Peter Irman Slovenija Decanter 2021