Izdašno, ukusno, hranjivo - najkraći je opis jela koje, ukoliko volite hobotnicu, zaslužuje biti na listi doborodošlih obiteljskih obroka. Hobotnica (unaprijed očišćena, zamrznuta, pa odmrznuta za lakšu pripremu jela) je zanimljiva namirnica koja se kako okusom tako i teksturom odlično slaže s brojnim sastojcima. Pripremljeni gulaš poslužite uz toplu, na mekano skuhanu palentu, domaću tjesteninu ili kriške prepečenog kruha. I ne čudite se ukoliko vas zatraže tanjur više.

Gulaš od hobotnice
Sastojci:

1,5 kg hobotnice, očišćene i narezane na male komade
maslinovo ulje
2 luka
1 mrkva
3 češnja češnjaka
3 svježe rajčice
list lovora
grančica ružmarina
svježi timijan
malo svježeg peršina
4 lista kadulje
2 dl bijelog vina
nekoliko zrna crnog papra

Priprema: u posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani luk, češnjak i mrkvu pa pirjajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte oguljene rajčice i kuhajte dok se umak ne zgusne. U drugoj posudi, na laganoj vatri pirjajte hobotnicu na malo maslinova ulja desetak minuta kako bi pustila tekućinu. Hobotnicu izvadite, a sok koji je pustila sačuvajte. Hobotnicu stavite u posudu s povrćem, posolite i začinite. Na laganoj vatri kuhajte sat vremena te povremeno promiješajte. Gulaš poslužite uz palentu ili špagete te prije posluživanja pospite svježim peršinom.

shutterstock_202274608
Shutterstock Gulaš od hobotnice