Split će od 6. do 9. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. Međunarodni festival Taste the Mediterranean u grad podno Marijana dovodi vrhunske svjetske i domaće chefove čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli gostovat će chefovi iz sedam zemalja te će zajedno sa chefovima domaćinima spravljati mediteranske gala večere od šest slijedova praćene odgovarajućim vrhunskim vinima. Ekskluzivnu gozbu za sudionike festivala na večeri otvorenja pripremit će chef Zlatko Marinović Noštromo, a gradska Ribarnica za tu će prigodu biti pretvorena u elegantni restoran.

Siniša Koceić, sommelier i chefovi Zlatko Marinović Noštromo i Dane Tahirović
Jadran Babić za TTM Siniša Koceić, sommelier i chefovi Zlatko Marinović Noštromo i Dane Tahirović

Po prvi put u vrijeme festivala održat će se i “Noći splitskih restorana”, manifestacija u organizaciji festivala Taste the Mediterranean i trgovačkog lanca Tommy, premium partnera Festivala. Restorani uključeni u taj program, njih 15, Splićanima i turistima u petak 8. i subotu 9. listopada nudit će poseban mediteranski meni od tri slijeda i vino po popularnoj cijeni, te im omogućiti jedinstveni enogastronomski doživljaj. To su: Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Mazgoon, Laganini, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug. Okusi i mirisi Mediterana osjećat će se na svakom koraku u gradu, a Split će, kao autentično mediteransko središte bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, pokazati i širok raspon svoje gastronomske ponude: od fine dininga do konoba.
Središnja događanja festivala održat će se u Briig Boutique hotelu, gdje će se u četvrtak 7. listopada okupiti sudionici panela “Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a”. Pandemija je teško pogodila turizam u cijelom svijetu, ne samo da je utjecala na pad prometa u ugostiteljstvu, nego je nametnula i nova pravila i modele osvajanja gostiju i zadovoljavanja njihovih potreba. Kako se s novim izazovima nose profesionalci iz ugostiteljskog sektora otkrit će chefica Vesna Miletić, Jelena Tabak - predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske, chef Ippei Uemura, Filip Verbanac - direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu i ugostiteljstvo Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria, te Ivo Vrdoljak - vlasnik restorana.

Program festivala predstavili su Dario Mamić, Ana Mazo Martinez, Alijana Vukšić, Ingrid Badurina Danielsson, Joško Stella i voditeljica Mirta Šurjak
Jadran Babić za TTM Program festivala predstavili su Dario Mamić, Ana Mazo Martinez, Alijana Vukšić, Ingrid Badurina Danielsson, Joško Stella i voditeljica Mirta Šurjak

O važnosti upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu raspravljat će se na panelu “Zero waste”, u petak 8. listopada, a njegovi sudionici su Nataša Kalauz - Izvršna direktorica WWF Adria, chef Lionel Levy - predsjednik francuske udruge Gourméditerranée, Suzana Musa - direktorica tvrtke Veneficus, te Francesco Pantalone - generalni direktor hotela Bellevue u Malom Lošinju.
Razmjena iskustava i umrežavanje s drugim mediteranskim zemljama, te edukacija učenika, studenata i profesionalaca, glavni su ciljevi Festivala Taste the Mediterranean. Stoga su na programu i kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, te radionice za učenike privatne ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu. I panel diskusija “Uči i ostvari svoje snove” namijenjena je mladim kadrovima koji žele ulagati u svoje znanje. Kako mladi kuhari, konobari i barmeni mogu osvojiti stipendiju Coca Coline akademije Raise the Bar za usavršavanje u prestižnim svjetskim kulinarskim školama, predstavit će Kruno Rozić, voditelj edukacije Akademije Raise the Bar. Slastičarka Tea Mamut , chefica Nikolina Putica, chef Deni Srdoč iz riječkog restorana Nebo i Tonči Drlje - voditelj gastronomije u visokoj školi Aspira. Svi će oni podijeliti svoje inspirativne priče o obrazovanju u internacionalnom okruženju.

Mirta Šurjak, voditeljica
Jadran Babić za TTM Mirta Šurjak, voditeljica

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio sa Španjolskom, koja je drugu godinu zaredom zemlja partner festivala te u Split donosi svoje specijalitete, vina i maslinova ulja. Španjolske proizvode uz cooking show u Briig Boutique hotelu predstavit će chefica Maria Jimenez Latorre, a u hotelu Park s chefom Goranom Šikićem spravljat će gala večeru sa specijalitetima iz svoje zemlje.
Ekskluzivne vinske degustacije na festivalu će voditi vrsni poznavatelji vinske scene Alen Gulan, Siniša Koceić i Rajner Rogulj iz splitskog Vinolikea, dok će dr Mirella Žanetić posebno predstaviti španjolska ekstra djevičanska maslinova ulja.Na festival dolazi i grupa chefova francuske udruge Gourméditerranée kako bi u najboljem svijetlu predstavili gastronomiju Provanse i juga Francuske, kao i veliku svjetsku manifestaciju Gout de France.
U subotu 9. listopada, sudionici festivala otkrivat će ljepote Omiša i kanjona rijeke Cetine te uživati u delicijama Radmanovih mlinica i Arsana Tasting House u Omišu. Sve u svemu, bit će to uzbudljiva promocija Splita i Dalmacije kao vodeće mediteranske eno gastronomske destinacije te promidžba hrvatskog mediteranskog identiteta, prehrane i baštine. Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco, Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ grada Splita.