Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O hrvatskim vinskim plemenitašima

U Italiji najpoznatija plemenita vina su ona obitelji Antinori i Frescobaldi, u Francuskoj prednjači plemenitaška bankarska obitelj Rothschild svojim brendovima Chateau Lafite Rothschild i Chateau Mouton Rothschild, a nezaobilazni su i mađarski tokajci koje se naziva "vinima kraljeva". Donosimo izbor domaćih vina - jedno kraljevsko, jedno dvorsko i jedno barunsko

shutterstock_1247389243 Izvor: Shutterstock

Plava krv fraza je kojom se pokušava razlikovati ljude aristokratskog podrijetla od pučana. Odabrana je, vjeruju mnogi, zato što su aristokrati imaju svijetlu kožu kroz koju su se nazirale plave krvne žile. Pri pisanju o plavokrvnim vinima u prenesenom značenju ne može se izbjeći spominjanje tokajaca, slavnih mađarskih slatkih vina koja mnogi nazivaju kraljem vina i vinom kraljeva, a treba se prisjetiti i da su neki od velikih svjetskih vinara doista plave krvi. U Italiji su najpoznatiji markizi Antinori i Frescobaldi, a u Francuskoj bankarska plemićka obitelj Rohtschild čiji su glasoviti bordoški podrumi Chateau Mouton Rothschild i Chateau Lafite Rothschild. U ovotjednoj Trici predstavljamo tri hrvatska "plavokrvna" vina: kraljevsko, dvorsko i barunsko.

Pjenušac Kraljica, Puhelek, Gornje Psarjevo, Sveti Ivan Zelina. Cijena - 106,25 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Prvi pjenušac od kraljevine napravio je Stjepan Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva pokraj Svetog Ivana Zeline s kćerima, enologinjama Natašom i Ivanom. To što je bio prvi nije toliko važno kao činjenica da je bio dobar. A i danas je. Osvježavajuć je i zelen poput Zeline, netko se našalio, ali doista fino gasi žeđ i krijepi. Nazvali su ga Kraljica zbog sorte, kao i činjenice da su obje Purekove kćeri bile vinske kraljice Zagrebačke županije. A nije bila riječ o izboru ljepote, nego natjecanja na kojem su trebale iskazati znanja o vinu. Butelju Kraljice Luma ekskluziv prodaje za 106,25 kuna.

Sauvignon 2020. Dvorska vina Šoškić, Plešivica. Cijena - 74 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Neobičan izražaj sorte s mirisom dimljenog tropskog te okusom zrelog koštuničavog voća punog slasti, napisali su ocjenjivači britanskog časopisa Decanter nakon što su dodijelili 90 od mogućih sauvignonu iz 2020. plešivičke vinarije Dvorska vina Šoškić. Zanimljiva je priča zašto su Šoškići vinariju nazvali dvorskom, a po nju treba navratiti u Gornju Reku pokraj Jastrebarskog. Zanimljivo je i vino koje svježim herbalnim mirisom podsjeća na novosvjetske sauvignone, a voćnim okusom na ponajbolje francuske, poput sancerea. U internetskoj prodavaonici vinarije butelja je 74 kune.

Barun Manzoni 2019. Barundić, Krašić. Cijena - 90 kn
Izvor: StoryGourmet Press

U čaši se zlatne sunčeve zrake probijaju kroz zelene nijanse. Isprva miriše na cvijet jasmina, koji brzo prekriju zrele dinje, kruške i breskve, a osjete se i citrusi te egzotično voće poput manga. Okus mu je sočan i prožet finim kiselinama koje ga čine veselim te ugodnim za pijuckanje. Dugo traje u ustima, čak ih i grije, iako ima umjerenih 12,5 posto alkohola. To je Barun Manzoni 2019. krašićke obitelji Barundić. Manzoni je sorta koju je talijanski profesor Luigi Manzoni 30-ih godina prošlog stoljeća napravio križanjem rizlinga i bijelog pinota, a Vina Acrobat butelju prodaju za 90 kuna.

Magazin

Royals