Mooncakeje tradicionalna kineska slastica, kolač koji spaja okus slatkog, slanog i umamija. Tradicionalno se priprema od paste od sjemenki cvijeta lotosa, a poseban je po kako okusu tako i po savršenoj teksturi koja ovisi o sastojcima - spomenutoj pasti ili paste od crvenog graha te usoljenom žutanjku. A mooncake je poseban i po načinu pripreme, ali i izgledu. Ova se poslastica inače priprema za kineske jesenske proslave, u kojima se slavi i mjesečev ciklus, pa od tuda i sam naziv za kolač koji inače gotov može postići i vrlo visoku cijenu. Danas je umijeće pripreme mooncakea dio ponude brojnih artisan pekara diljem svijeta, pripremaju se s različitim nadjevom, a mi donosimo recept kojim je ovaj kolač moguće pripremiti i kod kuće. Ukoliko ih pripremate u originalnim kalupima kolačići će biti i ukrašeni i različitim motivima, ali i bez toga oduševit će vas okusom. 

profimedia-0351598934
Profimedia Mooncake kolačići s različitim nadjevom

Sastojci:

100 g brašna
60 g zlatnog sirupa (u zamjenu med, sirup od agave)
½ žlice alkalne vode (potražite u trgivini azijskih namirnica)
28 g biljnog ulja
420 g paste sjemenki lotusa
6 usoljenih žumanjaka
1 žlica kineskog vina
1 žumanjak
2 žlice bjelanjka

Priprema
Tijesto:
U velikoj posudi pomiješajte zlatni sirup, alklanu vodu i ulje, dobro promiješajte te dodajte brašno. Umiješajte brašno, te kratko mijesite tijesto. Tijesto umotajte u plastičnu foliju I ostavite da odmori 40 minuta.

Usoljeni žumanjci:
Svježi žumanjak odvojite od bjelanjka. Odvojene žumanjke umočite u vino kako bi se uklonio miris (promjena boje je normalna). nakon nekoliko minuta izvadite i osušite na kuhinjskom ručniku. Potom žutanjke stavite u tavu te termički obradite kuhanjem na pari oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Posolite. Svaki žumanjak prerežite na pola.

Pasta od lotosa:
Goitovu pastu oblikujte u dugačku rolu. Razrežite na 12 jednakoh dijelova od cca 35 g. Svaki komad oblikujte u kuglu.

Za premaz:
Istucite jedan žumanjak i dvije žlice bjelanjka, procijedite kroz fino sito.

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podijelite pripremljeno tijesto na 12 jednakih dijelova. Svaki oblikujte u kuglu. Pokrijte plastičnom folijom. Kuglice pripremljene od paste od lotosa prstom pritisnite u sredini te u sredinu dodajte žutanjak (polovicu), zatvorite pastom i sve oblikujte u lopticu. Svaku lopticu omotajte u tijesto (kuglice koje ste laganim pristiskom oblikovali u disk). Dobro zatvorite. Premažite jajetom. Oblikujte ih u kalupu za mooncake ili ručno te ih pecite na limu za pečenje 10 do 12 minuta. Pečene mooncake kolačiće ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, očistite od viška premaza, te ostavite da odstoje u zatvorenoj posudi dva do tri dana kako bi se ukusni sadržaj povezao s tijestom.

profimedia-0351523580
Profimedia Mooncake oblikovan ručno, bez kalupa