Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blago u boci posvećeno Majci Zemlji

Majka Zemlja presonifikacija je plodnosti i života općenito pa ne čudi da vinari njezinim imenom nazivaju svoja vina ili vinarije. Predstavljamo tri vrhunske istarske crvene kupaže koje u svojim nazivima sadrže posvetu Zemlji

PXL_210613_67424912 Izvor: Robert Anić/PIXSELL

Prema grčkoj mitologiji prvi bog, odnosno božica, bila je Gaia ili Majka Zemlja. Nastala je iz iskonskog kaosa, iz njezine je utrobe niknuo život, a zemlji se sva živa bića moraju i vratiti nakon što im završi dodijeljeni životni vijek. Zovu je i Majka Priroda zato što liječi, njeguje i podržava život na ovoj planeti. U konačnici cijeli život i zdravlje ovise o prirodi koja s vremenom liječi sve bolesti. Majka Zemlja personifikacija je plodnosti i života općenito pa ne čudi da vinari njezinim imenom nazivaju vina ili vinarije, a svjetski vinski velikan Angelo Gaja iz talijanskog Pijemonta čak je i kćer nazvao Gaia. Ova Trica predstavlja tri fina istarska crnjaka posvećena Zemlji.

Terra Rossa 2020. Vina Laguna, Poreč, Istra. Cijena - 44,99 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Na crvenoj zemlji posađeni su vinogradi cvjetne borgonje, voćnog merlota i svježeg terana iz kojih stiže grožđe za nepretenciozno, ali iznimno ugodno vino Terra Rossa velike porečke kuće Vina Laguna. Svaku sortu vinificiraju posebno pa sljubljuju prije malolaktičke fermentacije. Potom vino dozrijeva u inoksu 10 mjeseci. Miriše na borovnicu, kupinu, osjete se i cvjetne arome, a okus je voćan i mek, ugodno slatkastih tanina te poprilično trajan. Pristaje pršutu i mlađim sirevima, tjesteninama sa šalšom, pizzama, slanim srdelama, žgvacetima... Butelja je u Konzumu 44,99 kuna.

Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. Degrassi, Savudrija, Istra. Cijena - 103 kn
Izvor: StoryGourmet Press

Bijela je istarska zemlja na kojoj su vinogradi Morena Degrassija zasađeni cabernet sauvignonom, cabernet francom, merlotom, petit verdotom, syrahom, pinotom crnim i refoškom. Od tih sedam sorata Moreno je napravio Terre Bianche Cuvée Rouge 2012., veliko vino. Berba 2012. je u Miva Galeriji vina 103 kune.

Terra Mare 2015. Trapan, Šišan, Istra. Cijena - 134,90 kn
Izvor: StoryGourmet Press

"Kćeri Rubi i Mare najveći su poticaj, a raditi vino posvećeno njima poseban je osjećaj", napisao je Bruno Trapan na internetskoj stranici svoje vinarije koja se nalazi u istarskom Šišanu. Da to nisu prazne riječi, pokazao je nazvavši ružičasto vino od terana, syraha, merlota i cabernet sauvignona Rubi Rosé, a crnjak od terana Terra Mare. Pri potonjem uspio je u dvije riječi naznačiti i sortu te odati počast zemlji na kojoj loza raste. U prodaji je sada berba 2017., a osječka vinoteka Vinita još nudi berbu 2015., zrelo vino voćnog i blago začinskog štiha, s kiselinama svojstvenim teranu. Butelja stoji 134,90 kuna.

Tagovi

Magazin

Royals