Na svečanosti organiziranoj u bajkovitoj atmosferi dvorca Belaj u Istri, uručena su prestižna Michelinova priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2021. godinu. Čak 10 domaćih restorana zaslužilo je zvjezdice ovog globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane: Agli Amicij iz Rovinja, Alfred Keller iz Malog Lošinja i Nebo iz Rijeke - novi su dobitnici zvjezdice, dok su svoju ranije osvojenu zvjezdicu zadržali Boškinac iz Novalje, Draga Di Lovrana iz Lovrana, LD Restoran s Korčule, Monte iz Rovinja¸ Noel iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika i restoran 360 iz Dubrovnika.

Chef restorana Nebo Deni Srdoč i njegov sous chef Mario Štokić
StoryGourmet Press Chef restorana Nebo Deni Srdoč i njegov sous chef Mario Štokić

Michelinove preporuke za 2021. godinu zavrijedilo je ukupno 55 restorana, dok se na listi dobitnika priznanja Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, pronašlo 13 hrvatskih restorana - od toga sedam novih, a to su Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon). METRO je dugogodišnji partner Michelinovog vodiča i u svojim najvišim linijama proizvoda usko surađuje s Michelinovim chefovima te tako zajedno doprinose prepoznatljivosti hrvatske turističke i ugostiteljske ponude. Kao vodeća međunarodna veleprodajna tvrtka, s više od 24 milijuna profesionalnih kupaca u 35 zemalja METRO je orijentiran na aktivnosti kojima može doprinijeti održivosti poslovanja ugostitelja kako bi se asortimanom prilagodio njihovim potrebama s posebnim naglaskom na lokalnu proizvodnju.

Dvorac belaj_ Michelin 2021 (4)
StoryGourmet Press Bajkovita atmosfera na dodjeli u dvorcu Belaj

"S više od 100 godina iskustva u selekciji restorana, Michelinov vodič danas je međunarodna referenca za fine dining i stoga je apsolutno neosporna važnost ovakvog jednog priznanja za našu gastronomiju. Shvaćamo da je stvaranje odlične kuhinje težak sport: uvijek natjecateljski, uvijek izazovan. Stoga naše partnerstvo s Michelinom potvrđuje našu želju da budemo preferirani partner HoReCa sektoru“, izjavio je prilikom dodjele Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO-a Hrvatska.

Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO- a Hrvatska i vlasnik restorana Boškinac Boris Šuljić
StoryGourmet Press Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO- a Hrvatska i vlasnik restorana Boškinac Boris Šuljić

Značaj Michelinovih priznanja u razvoju domaće gastronomske i turističke ponude već godinama prepoznaje i Hrvatska turistička zajednica, koja je i ovog puta bila partner događanja.

"Turizam i gastronomija usko su povezani turistički proizvodi pa je dodjela prestižnih Michelinovih oznaka hrvatskim restoranima od velikog značaja u daljnjoj promociji i pozicioniranju Hrvatske kao kvalitetne destinacije s bogatom i raznolikom gastronomskom ponudom. Ovom dodjelom priznanja u prekrasnom istarskom ambijentu, zajedno s našim partnerima, želimo dodatno naglasiti izniman uspjeh naših prepoznatih restorana koji su uvrštenjem u Michelinove vodiče dobili veliku čast i priznanje za svoj rad. Naša se zemlja danas može pohvaliti s ukupno 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom te ukupno 68 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako sve hrvatske regije obiluju raznolikošću zbog čega naša zemlja može biti prepoznata kao istaknuta europska gastronomska destinacija. 

Pogledajte galeriju fotografija i upijte djelić atmosfere s dodjele.

StoryGourmet Press Dodjela Michelinovih zvjezdica hrvatskim restoranima za 2021.