Kako su velik dio 2021. godine restorani bili zatvoreni zbog pandemije, ove godine nije bilo glasanja za dodjelu nagrada 50 Best Latinske Amerike, već će specijalnu dodjelu nazvanu Pasado y Futuro, koja će se održati 22. studenoga, obilježiti uručivanje brojnih posebnih priznanja. Počast će se na dodjeli odati stotini restorana koji su se tijekom proteklih devet godina našli na listi 50 najboljih u Latinskoj Americi. Dodijelit će se i nekoliko priznanja kojima se veličaju nadolazeći kulinarski talenti u tom dijelu svijeta, a jedna od dobitnica je i bolivijska chefica Marsia Taha koja je u konkurenciji za prestižno priznanje za najbolju nadolazeću žensku kulinarsku zvijezdu nadmašila svoje sjajne četiri kolegice - Deboru Fadul iz Gvatemale, Francescu Ferreyros iz Perua, Piju Salazar iz Ekvadora te Sofiju Pfannl iz Paragvaja.

"Moj tim i ja izuzetno smo počašćeni ovom nagradom, jer ona nam je velika prilika da promoviramo bogatstvo bolivijske gastronomije i namirnica te ovdašnjih drevnih tehnika kuhanja koje su na rubu izumiranja. Također, nadam se da ću ovu priliku uspjeti iskoristiti da druge nadahnem da slijede svoje snove", poručila je dobitnica.

A tko je ova sjajna talentirana mlada dama koja već nekoliko godina uspješno vodi kuhinju restorana i društvenog projekta Gustu u La Pazu? Marsia Taha 31-godišnja je entuzijastica posvećena autohtonoj bolivijskoj kuhinji, njezinim autentičnim namirnicama, jelima i narodu koji iste koristie već tisućljećima. Rođena je u Bugarskoj, a odrasla u Boliviji. Studirala je organsku kemiju nadajući se karijeri u medicini, no ubrzo je shvatila kako je kuhanje njezin životni poziv. Brzo je učila i napredovala te je od 2013. članica kulinarskog tima restorana Gustu čiju kuhinju i vodi posljednjih nekoliko godina. Kao talentirana mlada kuharica bila je članica bolivijske reprezentacije na kulinarskom natjecanju Bocuse d'Or u Meksiku.Tamo ju je posebno oduševila snažna scena ulične hrane, slična onoj bolivijskoj, ali i golem ponos koji su svi njezini meksički kolege pokazivali prema svojoj kuhinji. U Boliviju se vratila odlučna da kod svojih kolega sunardonjaka probudi isti osjećaj ponosa na lokalnu gastronomiju, a više o tome pričala je i pokazala u jednoj epizodi Netflixova serijala 'Street Food: Latin America' iz 2020. godine.

taha1
Instagram 

taha4
Instagram 

 "Jako je važno da mi Bolivijci prvo gledamo oko sebe, što se događa u našoj zemlji, a da nas tek nakon toga interesira i ostatak svijeta. Treba dobro upoznati vlastiti identitet, lokalne autohtne namirnice, i tek onda pogledati što ima u ostatku svijeta", odlučno govori chefica Taha, nepokolebljiva u ideji da prvo treba upoznati samog sebe, a tek onda ostatak svijeta.

Taha je i suosnivačica multidisciplinarne grupe Sabores Silvestres koja okuplja chefove, biologe, etnobotaničare, agronome i znanstvenike iz raznih područja koji, svatko iz svoga kuta, istražuju bolivijsku gastronomsku tradiciju. Oni zajedno odlaze na kulinarske ekspedicije diljem Bolivije - od gustih prašuma Amazone, do anitplanosa i snježnih padina Anda gdje pronalaze jedinstvene namirnice i proučavaju kako ih lokalno stanovništvo koristi, sve kako bi sačuvali tradiciju ugroženu sveprisutnom globalizacijom.

taha8
Instagram 

"Marsia Taha izuetno je talentirana chefica koja marljivo i temeljito istražuje i koristi bolivijske autohtone namirnice kroz svoj rad u restoranu Gustu. Tu je svoju strast ispoljila sudjelujući u ekspedicijama grupe Sabores Silvestres te tako iskristalizirala svoju odanost lokalnim proizvođačima i zajednicama na uistinu nevjerojatnim mjestima", govori o sjajnoj Marsiji dr. Rob Wallace, njezin klega iz grupe Sabores Silvestres.

taha3
Instagram 

taha2
Instagram 

U restoranu Gustu Marsia se drži filozofije 'nula kilometara, što znači da se sve što ona poslužuje gostima mora proizvesti u Boliviji.

"Biti Bolivijka i chef ovih dana znači veliku odgovornost, budući da smo trenutačno u procesu konsolidacije naše gastronomije jačajući njezin snažan identitet. Sve što radim u svojoj kuhinji odražaj je kulture iz koje dolazim", ne posustaje Marsia te poručuje:

"Moja misija je staviti moju domovinu na svjetsku gastronomsku kartu, da Boliviju i njezinu hranu predstavim svijetu"

taha6
Instagram