Kiša, vjetar, prohladni dani idealni su za povratak u kuhinju jer kuhaju se ukusne juhe i razna variva, jela koja donose najbolje s jesenskog menija. Raznoliko povrće, uz dodatak mesa i žitarica, postaje nezaobilazan sezonski obrok, a jela na žlicu zbog hranjive su vrijednosti jednako vrijedna kao i uobičajena jesenska glavna jela. Na pitanje što je ključno za dobar okus juhe i variva, odgovaramo – bogatstvo namirnica i kuhanje na laganoj vatri kako bi okus bio baš onaj o kojem sanjarimo dok počinjemo pripremati jelo. I ne zaboravite, polaganim kuhanjem juha i variva postiže se prirodna gustoća, a poslužen obrok dobiva na raskoši dodate li mu kockice prženog kruha, žlicu kiselog vrhnja, pržene sjemenke buče i suncokreta. Zato na listu omiljenih jesenskih juha dodajte i ova tri recepta:
Juha s kukuruzom i slaninom
1 mrkva
2 krumpira
150 g celera (peteljke)
1 češanj češnjaka
1 luk orijaš
100 g slanine narezane na kockice
2 žlice kukuruznog brašna
800 ml mesnog temeljca
100 g kuhanog zrna kukuruza
100 g vrhnja za kuhanje
limunov sok
sol, papar
Priprema: mrkvu i krumpir ogulite i operite pa mrkvu narežite na prutiće, a krumpir na kockice. Celer očistite, operite i narežite na ploške. Češnjak i luk oljuštite te narežite na sitne kocke. Slaninu popržite da pusti masnoću pa je izvadite. Na masnoći pirjajte luk i češnjak, dodajte celer, mrkvu i krumpir te pirjajte tri minute. Pospite kukuruznim brašnom, miješajući popržite i podlijte s malo vode. Umiješajte temeljac pa kuhajte juhu povremeno miješajući na laganijoj vatri 20 minuta. U juhu dodajte ocijeđeni kukuruz, slaninu i vrhnje te ostavite da se okusi prožimaju pet minuta. Prije posluživanja začinite solju, paprom i limunovim sokom.
Gusta juha od krumpira, ječma i leće
1 luk
1 mrkva
1 stabljika celera
3 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1/3 šalice ječma
1/2 šalice crvene ili sitne smeđe leće
2 srednje velika krumpira
1,5 l povrtnog temeljca
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žlice mljevene paprike
1/2 žličice mljevene kurkume
sol, papar
Priprema: povrće očistite i narežite. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa pirjajte luk, mrkvu i celer. Kad omekšaju, nakon otprilike pet minuta, dodajte nasjeckan češnjak i pirjajte još minutu. Dok se povrće kuha, u drugom loncu do vrenja zagrijte temeljac (ili zagrijte 1,5 l vode pa dodajte dvije kocke za juhu). Pirjano povrće pospite začinima, dodajte krumpir, ječam i leću, promiješajte pa ulijte temeljac. Ponovno pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko pola sata, tj. dok krumpir ne omekša, a ječam i leća budu skuhani. Posolite i popaprite po ukusu.
Krem juha od mrkve
750 g mrkve
1 glavica luka
3 žlice maslinova ulja
1 žličica korijandra (u prahu)
½ žličice đumbira (u prahu)
½ žličice čilija
1 l povrtne juhe
sol, papar
vlasac
Priprema: očistite mrkvu pa je narežite na ploške. Oljuštite i sitno narežite luk. Zagrijte ulje u loncu, dodajte mrkvu i luk te pirjajte oko pet minuta. Potom dodajte začine, posolite, popaprite i ulijte temeljac. Kuhajte oko 15 minuta. Maknite juhu sa štednjaka pa izmiksajte. Raspodijelite po zdjelicama te ukrasite nasjeckanim vlascem.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.